Занимљиве чињенице о телу које нисте знали

Поделите:

Сви узимамо наше тело здраво за готово, али оно обавља веома много функција којих нисмо ни свесни. Kада бисмо били у стању да пратимо све те функције, били бисмо запањени шта наше тело све може

Најзанимљивије чињенице о телу:

Звук крцкања који производе зглобови, врат и леђа када направимо неки покрет јесте у ствари звук пуцања мехурића који се налазе у течности зглобова. Ово није превише болно мада може бити непријатно. Пречесто пуцкетање може довести до оштећења лигамената.
Зној заправо нема непријатан мирис. Непријатан мирис настаје када бактерије дођу у контакт са дотичном течношћу. Њихове излучевине су заправо оно што непријатно мирише.
Многи инсекти, укључујући скакавце, бубе, црве, осе, гусенице и друге, могу бити оброк који је богат витаминима и минералима. Људи широм света имају ове сићушне животиње на тањиру, поготово у Kини и Тајланду, а што се тиче Европе, увек можете појести скакавца у неким ресторанима у Холандији.
Хетерохромија је феномен различите боје очију. Ова појава је веома ретка код људи, али је честа код животиња, поготово код паса.
Мозак је веома наборан орган. Уколико би се раширио, могао би достићи величину јастучнице. До шесте године живота мозак досегне 90% развијености и наставља да се развија у току живота.
Јетра је орган који има најбољу способност регенерације. Уколико дође до неке болести или операције јетре, она ће се веома брзо опоравити. Вратиће се у првобитну форму у којој је била пре повреде.
Мртве ћелије коже састоје се од кератина, баш као и коса и нокти. Kератин формира чврсте делове тела и код животиња. Kератин је пронађен у вуни, крзну, копитима, папцима, канџама, бодљама, корњачином оклопу итд.
Око 10.000 људских ћелија може да стане на главу игле.
Пљувачне жлезде производе 2 до 6 чаша пљувачке (0,5–1,5 л) дневно. Шест часа пљувачке би било довољно да се напуни флаша од две литре.

 

 

Едутелевизија

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here