Занимљивости о Николи Тесли

Поделите:
Рођен је тачно у поноћ , између 9. и 10. јула 1856.године.
Тесла је увек говорио да је фотографско памћење и инвентивну генијалност наследио од своје мајке , и жалио је због тога што она није живела у времену у коме би се
цениле женине способности.
Једном је написао свом пријатељу да би могао све муње из своје лабораторије да управи на критичаре који погрешно
пишу његово име.
Док је био млад , писао је песме. Никада није дозволио да се оне објаве јер је сматрао да су исувише личне.
Осећао је снажну одбојност према женским наушницама, нарочито бисерним.
Бројао је кораке када је ходао, рачунао запремину тањира супе, шоља кафе и комадића хране. Ако му то не би успело храна би му била безукусна. Волео је да обедује сам.
Тврдио је да не може да додирне длаке других људи, “осим можда пред упереним револвером”.
Све до 8. године његов карактер је био слаб и колебљив. Сањао је духове и утваре. Плашио се живота, Бога,смрти.
У школи се истицао језицима, учећи енглески, француски, немачки и италијански. Био је онај тип иритирајућег ученика који је јурио за учитељем.
Његов порив да доврши све што би започео једном га је готово убио када је кренуо да чита Волтерова дела. На свој
ужас открио је да постоји скоро стотину свезака штампаних
ситним словом “које је тај монструм написао док је пио 72 шоље црне кафе дневно”. Но,Тесла се није скрасио док их све није прочитао.
У Прагу, где је провео две године, можда је незванично ишао на универзитет, но истраживања која је спровела чехословачка влада показала су да није био уписан ни на један од четири чехословачка универзитета . . .Изгледа да је Тесла у суштини био самоук , што га ни у ком случају не лишава почасти.
За њега је вредност новца била важна само због омогућавања разних експеримената.
Био је висок метар и деведесет девет сантиметара.
Говорио је подједнако добро 8 језика.
Имао је магнетску привлачност, но био је тих, готово стидљив, тихо је говорио.
У своје време био је једна од најбоље обучених јавних личности. Ишао је толико далеко да је једну своју асистенткињу отпустио јер се једног дана није обукла по његовом укусу.
Гадио се гојазних људи, и није се трудио да то сакрије.
Једном је био тужен због неплаћања струје, коју је употребио за своју експерименталну станицу у Колораду Спрингсу.
Многи су сведочили да је Тесла често причао сам са собом. Нарочито је волео да прича са собом за време грмљавина. Тада је инсистирао да га нико не омета.
Обожавао је голубове. Када би нашао болесну птицу понео би је својој кући. Помало збуњује чињеница да је у његовом омиљеном ресторану његово омиљено јело било “млади печени голуб”.
Умро је 7. јануара, а пронађен је у хотелској соби 8.јануара. Имао је 86 година.

(Преузето из књиге “Тесла, човек ван времена”)

 

Поделите:

1 коментар

  1. Teško je nešto reči o Nikoli Tesli a da ne povredimo tu čistu anđeosku dušu. Pa ipak, moramo nešto i da kažemo o njegovom karakteru. Pored te (reklo bi se) apsolutne duhovne (a čine se i fizičke) prirodne superiornosti koje je imao, bio je (reklo bi se) detinje naivan! Nije izključeno da je Tesla mogao da kontroliše i programira svoj proces starenja pa je u početku govorio da će živeti 140 godina, a onda je (iz nekih razloga) smanjio na 120 g. Ipak, živeo je skromnih 86 godina života. Tesla u svom idealizmu nije uopšte mogao predvideti, predpostaviti kakvi su ljudi pokvareni stvorovi, valjda je mislio da će ih sve impresionirati svojom genijalnošću i genijalnim izumima i da će novac “sam da poteče” da se neće moći odbraniti od njega, i za to ga ignorisao kao kapital, samo ga trebao kao sredstvo za ostvarenje svojih projekata, mislio je da će američki oligarsi (kapitalisti) razumeti njegove ideje i da tu neće biti problema, pogotovu što ih sve smatrao “svojim prijateljima”! Nažalost, nije bilo tako! Onaj Italijan (Marconi) mu ukrao patent i bankar (J.P. Morgan) nije bio više zainteresovan da ga finansira za bežični prenos energije, smatrao je da ga Tesla vara i grubo ga izterao iz svog kabineta, Tesla je bio šokiran i jako povređen, (izgleda) da se od toga više nikada nije mogao oporaviti.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here