Заплењена нова врста дроге у Србији, колико је опасна?

Поделите:

У Србији јесте заплењена нова врста дроге, али о њеној јачини информације ће дати Европски центар за процену ризика од сумњиве супстанце.
То је систем у који је укључен и наш Центар за рано упозоравање о новим психоактивним супстанцама, у коме је и рађена анализа заплењене дроге.

У Србији заплењена дрога 800 пута јача од марихуане, само су неки од бомбастичних наслова у медијима последњих дана. Оно што је за сада чињеница је да је полиција у Нишу запленила биљну масу попрскану супстанцом за коју су посумњали да је наркотик, али за коју у том тренутку нису могли да кажу шта је.

“По својој структури она припада групи једињења која већ постоје као нове супстанце и који су синтетички канабиноиди, ова група је уједно и највећа група у целој Европи. Трећина заплена нових супстанци су управо синтетички канабиноиди, али морам да кажем да је Србија, активном координацијом са свим службама, и вештачењем у Форензичкој лабораторији МУП, утврдила и о којој се супстанци ради”, наводи Јелена Јанковић из Министарства здравља.

Иако су се у јавности појавиле информације о дејству и јачини ове психоактивне супстанце, то није званично потврђено, јер такве информације даје Европско тело задужено за процену ризика од сумњиве супстанце, које се још није огласило. Министарство здравља формирало је нову организациону јединицу, односно систем за рано упозоравање о новим психоактивним супстанцама. Циљ формирања овог центра је хармонизација са европским прописима, али и активно информисање свих структура у држави о појави нових психоактивних супстанци.

“Тако да ће се сваке сумње које се појаве у вези са запленом, радити у Форензичкој лабораторији МУП. Свака сумња која се појави у вези са интоксикацијом радиће се на ВМА, а сва остала супервизија, вештачења, на захтев суда и тужилаштва, или неки судски поступак, радиће се у специјализованој лабораторији Института за судску медицину”, додаје Јанковићева.

Показало се да је новоуспостављени систем врло ефикасан. Када се за неку супстанцу установи да је психоактивна, она се већ у року од недељу дана налази на листи забрањених. Према закону, ту листу одређује министар здравља, на предлог владине комисије која је састављена од стручњака из ове области.

 B92
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here