Зарадио је милионе у НБА, сада је банкрот: “Нико ти не каже да ти држава узме пола богатства”

Поделите:

Некадашњи НБА играч Џо Смит, који је током професионалне каријере зарадио 61 милион долара, данас је у програму помоћи Алекса Родригеза због банкрота.

Некадашњи први пик на драфту, провео је шеснаест година у НБА и играо за дванаест тимова, али данас дугује 157.000 долара и зарађује 2.000 долара месечно тренирајући десет до петнаест сати недељно, пише CNBC.

“Многи мисле да једном када потпишеш уговор, аутоматски постајеш милионер”, рекао је Смит за CNBC, “Back in the Game”, у којој Родригез помаже бившим звездама да се финансијски консолидују после банкрота. “Не функционише то тако. Нико ти заиста не објасни то и то ме је сломило, да ‘Ујка Сем’ (Сједињене Државе), од три милиона које зарадиш, узима око милион и по. То је нешто што сам морао да научим.”

Од зарађени 61 милион, Смиту је, после пореза, накнада менџерима и агенцијама, остало око 18 милиона. Али, није био проблем само порез, већ и раскошан живот.

Kако је често мењао клубове – играо је, између осталих, и за Голден Стејт, Филаделфију, Детроит, Чикаго, Kливленд – у сваком новом граду купио би нову кућу. Имао је и колекцију аутомобила: корвету, бентли, два ренџ ровера… Докрајчиле су га и лоше инвестиције, као и скуп развод. После одласка у “пензију” 2011. године, остао је без ичега, иако никад није зарађивао мање од 1,3 милиона долара годишње.

Зато се пријавио за програм CNBC-a, “Back in the Game”, серијал у којем А-Род помаже бившим спортистима.

Данас Смит и његова вереница Kиша Чејвис зарађују око 26.000 годишње, значи око 2.000 долара месечно, а недавно су, по Родригезовом плану, напустили кућу која их је коштала 133.000 долара годишње. Родригез им је одредио и фиксну месечну цифру коју сме да потроши, тако да дуг од 157.000 долара отплати за три године.

Недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here