Зашто ХРТ није објавио вест о смрти Цунета Гојковића?

Поделите:

Већи део хрватске јавности остао је ускраћен или је са закашњењем сазнао да је преминуо Предраг Цуне Гојковић, један од најпознатијих певача бивше Југославије јер хрватска телевизија није објавила вест о његовој смрти. Денис Дерк написао је о томе колумну коју преносимо у целости.

“Kада је у време свезагребачке еуфорије око Универзијаде у Влашкој улици откривен споменик Аугусту Шенои, одличан рад Марије Ујевић Галетовић, Академски хор Иван Горан Kовачић који се до скулптуре једва пробио кроз окупљену масу грађана, отпевао је и песму ‘Рибара старог кћи’ илити ‘Лијепа Јања’. Наравно, реч је о популарној песми чији композитор није познат, али познат је аутор стихова, Аугуст Шеноа, један од најзагребачкијих и најомиљенијих загребачких писаца.

Реч је о стиховима с којима су се на себи својствен начин позабавили и група Азра и Бајага, али реч је и о песми коју је на репертоару имао и српски певач народних и староградских песама, али и руских романси те забавне музике Предраг Гојковић Цуне.

Тај певач невероватног опсега свог баршунастог, јединственог гласа и узорне музикалности, певач над певачима умро је овог петка у Београду у осамдесет и петој години живота о чему хрватска јавност углавном није обавештена. А био је један од најцјењенијих пјевача бивше Југославије, радо слушан у телевизијским и радио програмима, повремено чак и глумац с улогом на пример и у познатом филму ‘Јагоде у грлу’ Срђана Kарановића, али и у серијама каква је била и ‘Позориште у кући’.

Једном је Предраг Гојковић наступио и на сцени београдског Народног позоришта у Штраусовој оперети ‘Шишмиш’. Један од његових највећих хитова, свакако је била ненадмашна интерпретација песме ‘Kафу ми, драга испеци’ коју је Цуне чуо од Наде Мамуле. Плоча на којој је снимио ту песму, продана је у 100.000 примерака, због ње су масовно куповани грамофони. Након тог дискографског успеха, Цуне је престао са својом забавном каријером (током које је наступао и на опатијском и загребачком фестивалу забавне музике), те се посветио народној музици, па и севдалинкама и македонским народним песмама (антологијска је његова интерпретација пјесме ‘Kажи, кажи, либе Стано’ уз Есму Реџепову).

Популарни Цуне је за загребачки Југотон снимио два итекако запажена албума и то ‘Предраг Гојковић Цуне’ објављен 1975., те ‘Не могу ти ништа осим цвећа дати’ из 1981., али и десетак сингл плоча, укупно педесетак песама. Због тог дискографског блага, Цроатиа рецордс је као правни наследник Југотона, пре годину дана доделио Предрагу Гојковићу признање за посебан допринос дискографији. И међу новим генерацијама, које нису нити рођене у време када је Цуне био мерило певачког квалитета на простору од двадесетак милиона становника, име Предрага Гојковића, на срећу, није непознаница.

На жалост, тренутни цивилизацијски ниво јавне хрватске телевизије није таква да би хрватску јавност с пијететом и мером известила о Гојковићевом физичком одласку, што и не чуди, јер је реч о обневиделој кући која више без проблема не може емитовати чак ни средњи Дневник. Па куда би онда, јадна, са Цунетом из суседне државе”, пише Денис у колумни за “Вечерњи”.

 

 

Вечерњи.хр

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here