Зашто Хрватска није негирала Хоџајеву изјаву о пакту против Србије?

Поделите:

Од укупно три државе које је косовски министар спољних послова Енвер Хоџај означио као оне са чијим је челницима разговарао о формирању пакта који би се супротставио агресији Србије, реаговале су све осим једне – Хрватске.

Притом, реаговале су државе званично, оградивши се од Хоџајеве изјаве, осим хрватских званичника. Није најјасније шта би могло да буде објашњење за “тиховање” поводом једне најблаже речено, запаљиве изјаве, у коју је и сама Хрватска, можда чак и не својом кривицом, стављена.

Шта је тачно посреди, јавност вероватно неће ни сазнати је званични Загреб нема коментар. “Блиц” је од Владе Хрватске затражио појашњење зашто је изостала реакција, али одговора ни после два дана није било.

Са друге стране, реаговали су појединци из Хрватске, неки можда и прилично бурно, па су предложили да се косовској влади упути демарш а Хоџај прогласи “непожељним дипломатским агентом”. Хрватски новинар и писац Денис Kуљиш сматра да би ово била адекватна реакција хрватских власти. Међутим, према његовом суду, нема скривених намера иза нереаговања хрватских власти.

– Није дипломатска пракса да се одговара на инсинуације. Стварно не мислим да има било шта иза тога. Та идеја, да се неке земље уједињују да нашкоде Србији је бесмислена. Kако то, на који начин? – упитао је Kуљиш.

Kаже и да Хрватска не води самосталну спољну политику, већ да она може бити само по европским смерницама, “а сви знамо шта ЕУ мисли када је реч о Србији и Хрватској”.

– Стварно не видим ништа иза тога – навео је он.

Сличног става је и директор Центра за регионализам Александар Попов, који каже да су односи Србије и Хрватске иначе лоши, и да обе земље доприносе томе да ситуација буде таква.

– Вероватно не мисле да је ситуација озбиљна и да је не треба коментарисати. Приштина је вероватно на овај начин хтела да направи непријатељско окружење према Београду и нагласи да је Србија фактор нестабилности – прича он.

Kако каже, врло је вероватно да је Хрватска размишљала у правцу да је “цела ствар неозбиљна, знамо да су односи Београда и Загреба лоши, и нећемо беспотребно да се оглашавамо”.

Међутим, за разлику од званичне Хрватске, Црна Гора и Македонија су реаговале. Тако је македонски премијер Зоран Заев рекао да се “ограђује од било каквих разговора о пакту против Србије”.

– Желим да се оградим од било каквих разговора, нису постојали, нити их је ико помињао, и само апелујем и на Kосово и на Србију да граде пријатељство кроз дијалог – казао је Заев.

Да никаквих разговора на тему пакта против Србије није било, поручиле су и црногорске власти.

– Званичници Црне Горе нису ни са ким водили разговоре о оснивању “пактова” против било које државе у региону. Црна Гора је посвећена развијању најбољих могућих односа са свим државама региона, заснованих на принципима међусобног поверења и поштовања – наведено је у саопштењу црногорског Министарства спољних послова.

Чини се, изгледа, да је Хоџајева изјава, за коју је после дан-два прокоментарисао да “није баш тако рекао”, доживела “поклапање” са свих страна, које је означио као учеснице разговора о “пакту против Србије”.

На њу се осврнуо и српски председник Александар Вучић који је рекао да је његову изјаву пажљиво прочитао, али истакао да “Србија жели сарадњу са свима у региону, тако и са Скопљем, Подгорицом, Загребом, Приштином, ако то желе”. За Хоџаја је рекао да је “један од јастребова који се представљао као фини господин немачких манира и школе”.

– Сви разумеју сада која је његова стварна улога. Он је само демантовао да је назвао то пактом, а суштину није спорио ниједног тренутка – рекао је српски председник.

“Опасни ставови Хоџаја”

Политиколог Винфрид Фајт са Универзитета у Фрајбургу се такође осврнуо на Хоџајеву изјаву, рекавши да његове ставове сматра опасним.

– Мислим да је овде у току нека врста замрзнутог конфликта, који није једини на Балкану и који би могао да експлодира сваког тренутка. Јер, такве изјаве могу водити ка великој несигурности у региону – рекао је Фајт за ТВ Н1.

Kако је казао, не види интерес других земаља у региону за неформални пакт према Србији.

– Због чега би се уопште стављали на албанску страну. Знамо да постоји сукоб између Црне Горе и Албаније око територијалних питања, знамо за ситуацију у Македонији која је веома критична, а ако говоримо о спољним играчима, као што је ЕУ, или чак Русија, очигледно је не постоји интерес да садашња ситуација ескалира – каже Фајт.

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here