Зашто је Бајден одабрао Камалу Харис?

Поделите:
Камала Харис се неће претерано допасти прогресивним демократама и црначкој заједници. Зашто је онда Бајден изабрао баш њу? Да би се додворио јастребовима који не воле Трампа

Избор потпредседника у САД, наравно, примарно се тиче америчке унутарполитичке ситуације. Будући да су наративи групе Црни животи су важни и „освешћених” превладали у западној сфери, Бајдену је требала тамнопута жена (Камала Харис има индијско и јамајчанско порекло), будући да ће подршка црних бирача бити кључна на новембарским изборима. Али једнако важно је и то што је Камала Харис, као бивши тужилац, доста агресивна у својим говорима – а управо то је оно што Бајден тражи: некога ко уме да се служи лактовима на путу ка успеху.

Она је „освешћена” кад су у питању друштвене теме, па ипак била је прилично оштра у осуђивању млађих уживалаца марихуане у Лос Анђелесу. Парадоксално, привукла је „веома мало црначких гласова на страначким изборима (primaries)“. Међутим у ери масовних протеста, Харисова је добар избор за Бајдена, будући да се ради о потпредседници која се чврсто залаже за ред и закон. А то је важно. Што се тиче „освешћеног” дела Волстрита, и они је воле. И то је важно.

КАМАЛИНИ ЈАСНИ СТАВОВИ
Да ли нам ово говори нешто о Бајденовој спољној политици уколико буде изабран у новембру? Харисова није имала ратну и милитаристичку платформу – али није имала ни запаженијих спољнополитичких говора. Међутим без обзира на то, она ни најмање није неодређена: има врло јасне ставове.

Њен најважнији спољнополитички став је чврста посвећеност Израелу и AIPAC-у (највећа и најутицајнија јеврејска организација у Америци; прим. прев). Марта 2017, на политичкој конференцији AIPAC-а рекла је следеће: „Дозволите да јасно изразим своја уверења. Подржавам Израел због заједничких вредности које су уграђене у темеље наше две државе.” На AIPAC конференцији 2018. године, Харисова је одржала незваничан говор у којем је истакла како „као дете никада није продавала колачиће са другим девојчицама у извиђачким групама, већ се прикључила у JNFUSA (Јеврејски национални фонд у САД) да би прикупљала средства за сађење дрвећа у Израелу.” Поред тога, њен муж је Јевреј. (Године 2019. прескочила је AIPAC-ову конференцију, заједно са неколико других председничких кандидата).

Америчка сенаторка Камала Харис током говора на AIPAC конференцији 2017. године (Фото: mintpressnews.com)
Америчка сенаторка Камала Харис током говора на AIPAC конференцији 2017. године (Фото: mintpressnews.com)

Осим непоколебљиве подршке Израелу (коју би циници назвали нужном картом за улазак у амерички председнички кабинет), Харисова је позната и по ратоборној реторици према Северној Кореји и Русији, као и по одбијању да подржи закон чији је циљ био да се спрече ратови у Венецуели и Северној Кореји. Укратко, кад су у питању војне интервенције, Камала Харис је на линији – или чак предњачи – са јастребовима у врхушци Демократске странке.

„Ништа ново за видети”, неко би рекао. „Још један интервенциониста међу демократама”. Можда је тако. Али фокусирати се само на ово значило би не видети шуму од дрвета, будући да се свугде у свету најважнији спољнополитички процеси одвијају практично неприметно.

НЕОКОНЗЕРВАТИВНИ ВУКОВИ
Извршни уредник Америкен конзерватив магазина Кели Беучар Влахос упозорава да ћемо можда пропустити да приметимо „неоконзервативне вукове, преобучене у одежде ’никад Трамп’, који се мувају по Бајденовим спољнополитичким круговима са намером да утичу на његову политику према Кини – и другима”:

„Републиканци који наступају под паролом ’Никад Трамп’ већ неко време крче пут у Бајденовој кампањи нудећи му ’коалицију’ пре избора и намећући своје ставове у спољнополитичким питањима, нарочито по питању Кине. С обзиром на познати историјат њихове сарадње са либералним интервенционистима који су већ обезбедили своје место у Баједновој кампањи, немојте имати ни грам сумње да гладни неокони међу њима не траже своје место за трпезом.”

„Неки јастребови међу демократама у неоконима виде згодне савезнике за очување изанђале интервенционистичке матрице”, истиче Мет Дус, дугогодишњи спољнополитички саветник Бернија Сандерса, који одржава блиске везе са демократском кампањом чији је циљ смена Доналда Трампа. „Неокони очајнички вребају сваку прилику да докажу сопствену релевантност.”

Дејли бист је крајем прошлог месеца цитирао „неименоване појединце који раде за конзервативне институте у Вашингтону”, наводећи да су признали како су имали „неформалне разговоре са члановима Бајденовог тима у протеклим недељама.”

Кандидат Демократске странке за председника САД Џозеф Бајден са члановима свог тима током митинга Детроиту, Мичиген, 09. март 2020. (Фото: AP Photo/Paul Sancya)
Кандидат Демократске странке за председника САД Џозеф Бајден са члановима свог тима током митинга у Детроиту, Мичиген, 09. март 2020. (Фото: AP Photo/Paul Sancya)

Њихов фокус је наводно био на „све мање успешном трговинском споразуму са Кином” и Трамповом наводном „меком приступу” том питању. Према том извештају, они су „толико фрустрирани америчко-кинеским трговинским споразумом и покушајима администрације да Пекинг позове на одговорност, да су спремни да понуде саветничке услуге демократском кандидату.” Штавише, они му не нуде само подршку, већ и савете како да формулише политику максималистичког приступа у економским односима са Пекингом (како би се ослабио Трамп).

У једном од следећих извештаја Дејли бист је пренео како мање од 100 дана пре избора неки чланови Трамповог ужег круга покушавају да га усмере у правцу јастребовске политике – инсистирајући да заигра на нову карту: уместо што се клади на трговински споразум, Трамп ће – како они сматрају – убости електорски џек-пот ако тај споразум једноставно поцепа. Четворо људи упознатих са случајем истакли су за Дејли бист да је у претходних три недеље у Трамповој администрацији појачана унутрашња кампања на председника да активира нуклеарну опцију по питању трговинског споразума са Кином.

Важна закулисна прича је у томе што чланови Бајденовог тима покушавају да продубе своје вишемесечне контакте са републиканцима са циљем да заједнички ударе на Трампа по једном од најважнијих питања његове кампање – Кини.

Интервјуи са неколико најважнијих антитрамповских републиканаца откривају да је рад на формирању покрета „Републиканци за Бајдена” тек у зачетку – уз већ постојећи Пројекат Линколн – и да контруре тог пројекта нису чврсто дефинисане, што значи да би он на крају могао да поприми различите форме. Међутим, оно што је кључно нагласити јесте да је Бајден под притиском да буде још већи јастреб од Трампа по питању Кине тако што би заузео чвршћу позицију од председника. Другим речима, кампања ће се водити око тога ко има тврђи приступ – и то по једном од кључних питања Трампове председничке платформе.

Џозеф Бајден као потпредседник САД приликом конференције за медије током посете Кини, Пекинг, 05. децембар 2013. (Фото: Lintao Zhang/Getty Images)
Џозеф Бајден као потпредседник САД приликом конференције за медије током посете Кини, Пекинг, 05. децембар 2013. (Фото: Lintao Zhang/Getty Images)

Кели Баучар Влахос сматра да је „мала шанса да су прави антикинески конзервативни јастребови попут Стивена Бенона и екипе из Комитета за актуелну кинеску опасност (видети ОВДЕ) у дослуху са Бајденом. Неки од њих су просто неоконзервативци. (…) Они ће Трампа уз помоћ десног бирачког тела притискати да поведе хладни – ако не и врући – рат против Кине, и зато је мала шанса да би се коцкали са Бајденом.

Влахос наставља: „Не, то могу само бити републиканци који су део естаблишмента, позиционирани у местима попут Брукингса и AEI-a (American Enterprise Institute), који тренутно виде неку врсту простора за себе у Бајденовом тиму. Али ако мислите да се ради о некаквим метиљавим десничарима, размислите опет. Ови људи су део вашингтонског спољнополитичког консензуса, у којем су помешани Трампови неоконзервативни противници, попут Елиота Којена и Робета Кејгана (његова жена Викторија Нуланд је била највећи неокон у Стејт департменту док га је водила Хилари Клинтон), који Трампа презиру од самог почетка. Они сматрају да је његова политика „Америка на првом месту” дубоко погрешна и да земљу води у „кризу”.

БАЈДЕНОВА ТАКТИКА
И управо овде постаје очигледан мотив за избор Камале Харис. Она Бајдену неће донети гласове прогресивних демократа (тај задатак би обавила Елизабет Ворен), а ни црно бирачко тело у Лос Анђелесу јој није нарочито наклоњено. Али она ће бешавно да се уклопи у вашингтонски спољнополитички консензус, док ће истовремено делимично моћи да игра и на карту „освешћености”.

Отуда је она избор којим би могли бити задовољни републиканци који не подржавају Трампа. Изгледа да се Бајден већ определио за ову тактику – бар кад је у питању однос према Кини. Што се тиче унутрашњих питања – попут енергетског – Бајден је ближи Сандерсу и чак Александрији Окасио-Кортез (која седи у његовом саветничком одбору)

А ако Бајден буде изабран у новембру, он би могао одустати од кандидатуре за други мандат. У том случају, Камала Харис би теоретски могла бити главни кандидат на изборима 2024. године. И ту долазимо до још једне поенте: ако постоји питање око којег поменути неокони не желе да виде показивање „политичке слабости” једнако као по питању Кине, онда је то Иран. А ту је Камала Харис крајње одређена – она је безрезервно на страни Израела.

Америчка сенаторка Камала Харис током говора на митингу подршке Џозефу Бајдену, Детроит, Мичиген, 09. март 2020. (Фото: Scott Olson/AFP/Getty Images)
Америчка сенаторка Камала Харис током говора на митингу подршке Џозефу Бајдену, Детроит, Мичиген, 09. март 2020. (Фото: Scott Olson/AFP/Getty Images)

Свако ко очекује ублажавање америчке политике према Ирану у случају Бајденове победе, полажући наду у то да ће Берни Сандерс и Одред (група од четири обојене конгресменке из Демократске партије; прим. прев.) бити у стању да „заобле оштре ивице америчке спољне политике” – превише је оптимистичан. Ствари су сувише очигледне: док се Кина окреће према Ирану и Блиском истоку у потрази за енергетском безбедношћу, у САД ће расти искушење да се наметне јастребовска политика која ће се сводити на покушај да се убију две муве (Иран и Кина) једним ударцем.

Треба мотрити на неоконзервативне „вукове“, не на Камалу Харис.

Алистер Крук

Превео Владан Мирковић/Нови Стандард

 

Насловна фотографија: AP Photo/David J. Phillip 

 

Извор Strategic Culture

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here