Зашто је остао без посла професор Буљугић

Поделите:

Професор руског језика, публициста и преводилац Зоран Буљугић остао је без посла у Дванаестој београдској гимназији, након 28 година непрекидног рада у тој школи. Професор Буљугић преко 30 година ради са децом и све те године био је омиљен код ученика, без мрље у каријери. Због сукоба који је почео око синдикалне организације и због личних и политичких мотива професор Зоран Буљугић нашао се на удару групе окупљене око директорке Светлане Миљеновић иначе члана СПС. Тако су настали вербални сукоби који су доводили до непријатних ситуација.

Директорка гимназије након једноипогодишњег развлачења дисциплинске комисије послала је професора Буљугића на Институт за медицину рада на проверу његових способности.

Осим лабораторијских анализа професора Буљугића нико није испитивао, а разговор са психијатром је трајао 5 минута. Директорка је унaпред договорила са комисијом да профеосра Буљугића прогласи неспособним за рад са децом, након више од 30 година беспрекорног педагошког рада са децом.

Несумњиво се ради о политичком прогону због другачијих погледа професора Буљугића који своје идеолошко мишљење износи на разним предвањима и гостовањима у телевизијским емисијама.

Професору Буљугићу се овим грубо крше основна уставом загарантована људска права.

Устав Републике Србије у члану 21. јасно каже да се забрањује свака дискриминација због политичког и другог уверења.

Универзална декларација о људским правима каже да свако има право на рад, и на слободу мишљења. Професор Буљугић ће се за своја угрожена права изборити и у тој борби неће бити сам. На суду ће вештачењем доказати да је способан за рад, иако ће тај спор нажалост дуго трајати. Пријатељи и поштоваоци професора Буљугића, као и његови бивши и садашњи ученици неће седети скрштених руку и ускоро ће се организовати протест подршке.

Позивамо вас да извештавате јавност о случају професора Буљугића, можете му се за више информација обратити на телефон

064 4139121

и на мејл bosphor@sezampro.rs

 

Инфо НСФ

Поделите:

8 Коментари

  • То као кад би се у хали или канцеларији забранио разговор о политици (здрављу, спорту, деци, телевизији..). Наставник не треба да промовише политику пред ученицима, али да пред колегама има своје мишљење – толико ваљда сме?

 1. Већа је шанса да квалитетан човек смета бандитској управи, него обрнуто. Ово је редовна појава – неспособног руководиоца окруже увлакачи, спремни да му титрају и дижу га у небеса. Њима напросто треба “непријатељ и кривац”, а куд ћеш бољег непријатеља од некога ко је способнији од њих и сваким својим потезом доказује њихову инфериорност.

  Професор би најбоље прошао да промени средину, али ко ће га у тим годинама?

 2. Buljugic! Divan covjek, profesor, ne neznalica kakvim su uglavnom ostali….
  Covjek koji je uvijek sa knjigom i u knjizi; vrstan prevodilac sa ruskog, posebno teoloske luterature; covjek obrazovanosti i znanja; srdacnosti, topline, neposrednosti- usudim se reci da.nijedan fakultet drustvenih nauka, a kamoli gimnazija, nema tako obrazovana profesora…
  Zasto je MORAO da “ode”? Nece se ljutiti ako kazem: ZATO STO JE VISE OD SAMA SEBE VOLIO RUSIJU!!! ETO- TO JE OSNOV I RAZLOG “PRESUDE”! ON, NJEGOV ” SLUCAJ” NAJBOLJIM JE POKAZOM UZASNE ANTIRUSKE POLITIKE OVOGA REZIMA! I ANTISRPSKE! DJECU JE SRPSTVOM- NE POLITIKANTSTVOM!- HRANIO- I MORAO JE DA ODE!!!
  DRAGI BULJUGICU, TOPLI TI POZDRAV, MAJCICA RYSIJA TE PRIMA…

  TVOJ SPASE UZELAC
  (oprosti mi, gotovo nevezano ispisah ovu istinu o tebi, dobri prijatelju i covjece)
  .

 3. Jos jedna strasna stvar: ono sto ja znam- ta direktorica je direktorom punih dvadeset i jednu godinu, a, vjerojatno i vise, dakle radni vijek; ni za vremena broza takvo cudo nije postojalo, u prosvjeti cak ni zakonski – jer se gubi elementarno: osjecaj za obrazovanje, osjecaj za djecu koja se obrazuju, osjecaj za skolsku pedagigiju, osjecaj za (obrazovnu) knjigu… Dakle, ona nema veze sa prosvjetom, ona je politika… Dvadedet i jednu godinu!- pa nju treba na psihijatrijsko vjestacenje!

 4. Moj Zorane,
  Ne treba telefon na internet- djubretarstvo je preovladivo… A i cemu Ti odbrana od smrada- ta, Ti bar mozes: razapni sidro i- tamo gdje Te dusa nosi. Moze se reci ono sto i sam znas: svo vredno, ako mu se ukazalo, otislo je… Sudski?! Ne , Zorane! Vecih gnjida, lazova, neznalica, nikogovica nema ko sto ih je u pravosudju…, a ti nisi onaj koji se BEZLICJU moze obracati za pravdu- sopstvenim iskustvom Ti svjedocim, slomices se!

 5. Zadrzavam u vidokrugu ovo o Buljugicu iz dva razloga: prvo, ogledalom je stanja “drustva” i, drugo, mozda se lice cije se prosvjetne sposobnosti iscrpljuju u vjecnom direktorovanju samo odluci za psihijatrijsko sebevjestacenje…. A nije zgorega da se ovim “zadrzava” i blentavi Sokrat…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here