Зашто је Штрахе изневерио Србију

Поделите:

Не сме се догодити да буду запостављени српски интереси, али ја не могу да водим српску, већ аустријску политику, каже аустријски вицеканцелар и лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц-Кристијан Штрахе, у покушају да за Танјуг објасни промену свог става и глас Беча за чланство Косова у Интерполу.

Аустрија је, наиме, подржала пријем Приштине у Интерпол и то захваљујући подршци Штрахеове ФПО, иако је он само пар недеља уочи одлучивања у Интерполу српском министру спољних послова Ивици Дачићу обећао супротно.

Разговор са вицеканцеларом је вођен дан пре конференције Интерпола у Дубаију, а на понуду да накнадно прокоментарише оштре речи које му је упутио Дачић, после дебакла Приштине, изабрао је – да не одговори. А на питање зашто је променио став, што му замера не само Београд, већ и велики број аустријских Срба, његових гласача, каже:

„Аустрија је признала Косово 2008. године када су владу чиниле Социјалдемократска партија (СПО) и Народна сранка (ОВП). Ми, ‘слободарци’, смо увек имали критички став и према признавању независности и према чланству Косова у Интерполу. Међутим, у влади смо морали да донесемо одлуку на основу мишљења експерата. У томе је одлучујући био став канцелара, а затим и Министарства унутрашњих послова, који сматрају да је чланство Косова у Интерполу важно у борби против прекограничног криминала”, рекао је Штрахе у интервјуу вођеном уочи гласања.

 

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here