Зашто је толико тешко стати на пут култу

Поделите:

Вођа секс култа Кит Ранијер је осуђен пре неколико месеци у Њујорку за рекетирање, секс трафикинг и дечју порнографију.

Ранијер је 20 година био лидер Нексијума, култа за који је тврдио да је група за самопомоћ и да има хиљаде следбеника.

Али током његовог суђења, бивши чланови открили су пружили су увид у то како је живот у култу заиста изгледао.

Описали су како су били присиљавани да прекидају претходне везе и трпели физичко и сексуално злостављање. Неки су били присиљавани на абортус. У култу је постојао систем „господара и робова”, а жене су примораване да предају „залог” – често понижавајуће фотографије – као доказ верности.

Ова открића су шокирала многе, али Нексијум открива како заправо култови функционишу.

Овај чланак садржи слику која би за неке читаоце могла да буде узнемирујућа.

Keith RaniereImage copyrightKEITH RANIERE CONVERSATIONS/YOUTUBE
Натпис на слициТужиоци кажу да је Кејт Раниер надгледао робовласнички систем у групи

Култови су структуирани као слојеви лука, са најприхватљивијим елементима најближе површини. Како се регрути приближавају центру, тако долазе до слојева тајновитости и злостављања.

У случају Нексијума, спољни слој је показивао наизглед безазлене програме само-унапређења коришћене за регрутовање пријатеља, породице и колега чланова. Али у сржи, Ранијер је екстремно контролисао следбенике, а неки су наводно преживели и сексуално злостављање, насиље и жигосање како би им у кожи остали његови иницијали.

Извођење лидера пред лице правде

Власти су упозорене на активности Нексијума још 2003. године, објављено је у Форбсу . Њујорк тајмс је известио да званичници нису истражили жалбе рекавши да су жене давале добровољни пристанак на активности или да су техникалије спречавале правно деловање.

Ово илуструје кључни проблем у кривичном гоњењу лидера култова: чланови често тврде да поступају по властитој слободној вољи.

Чак и ако садашњи или бивши чланови желе да подигну тужбу, многи се плаше могућих одмазди или стигме која прати бивше чланове култа.

Former Nxivm member Sarah Edmondson shows the brand she said she received as part of a secret sorority ritualImage copyrightRUTH FREMSON /THE NEW YORK TIMES/EYEVINE
Натпис на слициБивша чланица Нексијума Сара Едмондсон показује ожиљак који каже да је је добила као део тајног ритуала

У многим земљама, због недостатка чврстих закона против психолошке манипулације или конкретне правне дефиниције култ, може да буде тешко изнети ове случајеве пред суд.

У Француској, закон Абаут-Пикар спречава појединце или групе да учествују у активностима осмишљеним да изазову физичко или психолошко потчињавање. Слични закони примењују се у Луксембургу и Белгији, али те земље су готово изузетак.

Велика Британија је 2015. године усвојила нови закон о контроли под принудом који криминализује психолошко злостављање особе ради користи починиоца. Закон важи чак и у одсуству физичког насиља, а поступак може да се покрене чак и ако жртва одбије да сведочи.

У овом тренутку, закон се односи једино на интимне или породичне односе. Али многе жртве кажу да и у култовима долази до изолације, контроле односа, надгледања или понижавања.

Иста структура, различити облици

Случај Нексијума је привукао пажњу због његових славних чланова – укључујући глумицу Алисон Мек и наследницу Клер Бронфман.

Култови обично функционишу на сличан начин и постоје на свим нивоима друштва.

Неки су религиозни, политички или курсеви „само-помоћи”, али јавно могу да буду представљени као групе за борилачке вештине, јогу, пословање или терапију.

Могло би се рећи и да многе терористичке и екстремистичке групе користе сличне процесе изолације како би регрутовали и индоктринирали чланове.

Неки следбеници се не регрутују, већ су рођени или одгајани у оквиру саме групе.

Многи од бивших чланова сада су почели јавно да говоре о злостављању у групама као што су Божја децаФундаменталистичка црква савремених светаца, Дванаест племена и други.

Почињу да се изричу пресуде за злостављање деце.

 

BBC na srpskom

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here