Зашто је Запад “изрежирао” руковање Путина и Тачија?

Поделите:

Хашим Тачи је на обележавање стогодишњице завршетка Првог светског рата у Паризу доведен како би се посумњало у то да Русија чврсто стоји иза Србије, тврди за Спутњик некадашњи министар спољних послова Владислав Јовановић.

Француској није први пут да ради тако нешто, подсећа Јовановић. Он је сам био сведок када је некадашњи Француски председник Франсоа Митеран наговорио тадашњег српског председника Слободана Милошевиц́а да дође на преговоре о бившој Југославији у Хаг на почетку грађанског рата.

Митеран, који је важио за пријатеља Србије и уважавао је доприносе Срба у два светска рата, понудио је тада Милошевиц́у да се, како Јовановиц́ каже, завађена брац́а нађу за заједничким столом, на неутралном терену и да се споразумеју ако могу, а ако не могу, да се врате куц́ама као да ништа није било.

Међутим, месец и по дана касније Југославија је проглашена за несталу државу и сецесионистичким републикама је призната независност.

– Од тада је Француска интегрални део геополитике и геостратегије Запада у односу на балкански простор, где је српски фактор у целини, не само Србија, издвојен као посебно осетљива тачка на коју треба да се окоме. И то окомљавање на Србију траје и дан-данас, мада у нешто лакшим формама – објашњава Јовановић.

Према стратегији Запада, Србију и даље треба држати под лупом и под притисцима, како би је натерали да признају независност Kосова и Метохије.

Довођење Тачија у Париз служи да се инсценира ситуација у којој би се показало да Русија има и алтернативну политику у односу на Србију.

– У овом случају, Путин је био невина жртва целог тог процеса, јер су ставили неког непознатог иза њега, који му је у једном тренутку пружио руку. Сви пружају једни другима руке у паузи и када је видео, он (Путин) се окренуо, али је стиснуо ту руку, као и сваку другу. На крају, учтивост налаже да, када се нађете на неком заједничком скупу, не сматрате једни друге непријатељима. Према томе, минимум је да се рукујете и ако хоц́ете да разговарате, а ако нец́ете да се удаљите – каже Јовановић.

Чак је и разговор са Тачијем, према Јовановићевим речима, део учтивости. То на Русију и на руску политику не може да утиче ни у ком погледу, уверен је Јовановић.

 

Вести

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here