Зашто лозинке морају да имају размак: Kако се заштитити од цурења података

Поделите:

Једна реч у лозинкама које користимо на на својим компјутерима није више довољна заштита, време је да почнете да користите изразе с више речи, пише Тпортал.

Снага лозинке кључна је за безбедност и заштиту приватности онлајн. Највећи број хаковања резултат су “фишинга”, поступка током којег хакери покушавају да погоде вашу лозинку на основу података које су извукли из порука, корисничких профила и других јавно доступних података. Често су у томе успешни, углавном због неопрезноти.

Хакери су, такође, све вештији у праћењу и размени украдених лозинки, због чега је превентива важнија него икада пре.

Лозинка више није довољна, нарочито ако се састоји од само једне речи. Требало би да смислите израз састављен од неколико речи и знакова, па и размака. Што је дужи и компликованији, то боље. Четири речи су минимум, пет би било одлично.

Да, можете да користите размаке у лозинкама. Фејсбук, Гугл и други велики интернет сервиси прихватају их без проблема.

Зашто су изрази бољи од појединих речи? Зато што лозинке чине насумичнијима, па их је теже погодити. Уједно их је и лакше запамтити него серију насумичних слова, бројки и знакова.

Али, чак и ако користите изразе, изузетно је важно мењати их редовно и не користити исте на различитим сервисима и корисничким рачунима.

 

Nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here