ЗАШТО СЕ НИKАДА НЕ НАЗДРАВЉА ВОДОМ?

Поделите:

Kада смо у друштву и неко пожели да наздрави догоди нам се да, уколико нам је чаша са пићем у том тренутку празна, кренемо да наздравимо чашом воде. Оно што обавежно чујемо у том тренутку јесте упозорење: “Водом се не наздравља!” А зашто је то тако?
Можда звучи невероватно, али порекло овог нама сасвим свакодневног обичаја заправо је древно и језиво.

Иако нам се у тренутку можда учини да је овакав захтев глуп или делује као оправдање да се још мало попије, оно што се крије иза овог обичаја заправо није нимало наивно.

Kорен овог обичаја налазимо још у античком времену, и повезан је са Хадом, односно подземним светом мртвих. Наиме, код старих Грка постојало је веровање да човечја душа након његове смрти одлази у Хад, а да се у њему налази тужна равница са белим дивљим цвећем. Овом равницом протиче пет река: река Стикс – ледена, река мржње, затим Ахерон – река бола, Kокитус – река јадиковања, Флегетон – река ватре и Лета – река заборава.

Душа покојника која дође у Хад, пије воду из реке Лете како би заборавила претходни живот и патње у њему. Они који су веровали у реинкарнацију сматрали су да душа покојника пије воду из ове реке како би у потпуности заборавила пређашњи живот и како би се припремила за нови.

Управо у овим легендама и веровању старих Грка лежи и корен обичаја да се не наздравља водом. Уколико неко наздрави чашом воде, по овом веровању, снаћи ће га судбина која је гора од смрти и прерани заборав!

Размислите о овоме следећи пут када кренете да наздравите чашом воде.

 

Sputnik

Поделите:

1 коментар

  1. “Уколико неко наздрави чашом воде, по овом веровању, снаћи ће га судбина која је гора од смрти и прерани заборав!”

    спутњик, споутњик… не играј се информацијама.
    после може бити да ти не верујемо и кад би требали.

    “вуци, вуци – слушајте ме људи”

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here