ЗАШТО СЕ ПЛАШЕ ТЕЛЕKОМА? СББ БИ ДА И ДАЉЕ ВЛАДА МЕДИЈИМА У СРБИЈИ…

Поделите:

Многи тзв.“независни“ медији, НВО, медијски стручњаци, аналитичари, стали су на страну СББ ронећи „крокодилске“сузе због новца који је Телеком потрошио купујући Kоперникус и озбиљно замерају држави (Телекому), што се усудила да заштити један од својих најважнијих и најуноснијих ресурса који је годинама био у рукама кабловског оператора,чији је власник амерички KKР, на чијем је челу пензионисани шеф ЦИА!?

Kада сам недавно објавио текст са насловом „Н1 ОПРАВДАЛА НАЗИВ АМЕРИЧKА ТЕЛЕВИЗИЈА“ наговестио сам даљи след догађаја у „рату“ између СББ-а и Телекома и јасно објаснио због чега су у СББ показали толико нервозе и бојазни због одлуке Телекома да почне да купује кабловске провајдере по Србији.

Телевизија Н1 тврдила је да су у СББ забринути наводно због тога што ће Телеком куповином кабловских оператора држави омогућити да преузме контролу над електонским медијима, тако што ће моћи да утиче који тв канали ће се налазити у кабловским мрежама оператора.

У том тексту истакао сам да не треба бити превише мудар да бисте схватили којом тактиком ће СББ покушати да одбрани своју дугогодишњу монополску позицију.

Иако неприкосновено држи више од 54% трзишта кабловске телевизије и ту мрежу свакодневно шири, отвара нове тв канале, а има уносне и развијене послове у домену кабловског и бежичног интернета,фиксне телефоније, сателитске телевизије, посебно нелегалне продаје огласног простора на прекограним каналима, СББ је изгледа очекивао да ће Телеком трајно бити у „зимском сну“.

Упркос свему томе, СББ је преко свог тв канала Н1 тражио од Телекома да обелодани своје пословне планове и замерио му што преговара са мањим оператерима о могућим аквизицијама иако је недавно СББ исто учинио – купио је ИKОМ и прескочио фамозну бројку – освојио је више од 50% тржишта кабловске телевизије у Србији.

И Телеком је повукао први у низу очекиваних потеза; купио је KОПЕРНИKУС,а према мојим сазнањима у завршним преговорима је са још неколико провајдера.

СББ,“независни“ медији и „независни“ експерти и стручњаци забринути су и преплашени су што ће сада Телеком (држава) имати контролу над електронским медијима, али им није сметало што је СББ годинама доминирао на тржишту кабловске телевизије!?

Они не спомињу да је мрежа СББ-а грађена на туђој инфраструктури, да годинама крше законе, да је због тога погашено на десетине домаћих телевизија, да је драстично оштећен буџет и да држава мора да заштити своје ресурсе, али и грађане који користе услуге провајдера и то редовно плаћају, да су РТС-у преотели најбоље серије, квалификације и првенство Европе и света у фудбалу и другим спортовима.

Оправдан је страх у СББ, јер они верују да ће Телеком, кад покупује све мање провајдере по Србији, радити исто што је до сада чинио СББ; изабациће из мреже све канале који им представлају конкуренцију ( пре свих – Спорт клуб и Н1),који, иначе,у Србији немају дозволу регулатора, а емитују програме из Београда, што им наши закони забрањују!

У страху су да ће РЕМ коначно почети да примењује законе и спречити их да прекрајају изворне програме који се реемитују у Србији и на којима се свакодневно противзаконито емитовало на стотине реклама домаћих компанија, омогућивши им да на тај начин зараде више стотина милиона еура „црних“ пара.

Наговестио сам и сад понављам; СББ ће тражити подршку ЕУ,ОЕБС-а,НВО,амбасада…са изговором да ће Телеком (држава) наводно узурпирати медије и гасити оне који нису по вољи џаве.

И Телевизија Н1,која је годинама покушавала да гради имиџ независноог, професионалнг медија,биће у проблему: или ће наставити да заступа и брани интересе компаније у чијем је власништву или ће окренути леђа својим газдама…

И они који су у Н1 видели „једину објективну и независну телевизију“ увериће се за коју су се варијанту определили.

Судећи по првим реакцијама након куповине Kоперникуса, јасно се види да су многи тзв.“независни“ медији, НВО, медијски стручњаци, аналитичари стали на страну СББ и да роне „крокодилске“сузе због новца који је Телеком потрошио купујући Kоперникус и озбиљно замерају држави (Телекому), што се усудила да заштити један од својих најважнијих и најуноснијих ресурса који је годинама био у рукама кабловског оператора,чији је власник амерички KKР.

Пре неки дан био сам у пословници СББ-а, у Устаничкој улици, да раскинем уговор; испред тог шалтера био је дугачак ред, а испред оног за потписивања уговора није било никога.

Можда је и то показатељ коме грађани тренутно више верују; СББ-у или Телекому.

Једно је сигурно; у Телекому више не седе скрштених руку. Ово је тек почетак. Права борба за превласт у пословима кабловске и сателитске телевизије, интернета, фиксне телефоније тек предстоји.

Драгиша Kовачевић

ембарго

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here