Зашто Влада Републике Српске блокира Транспортну заједницу?

Поделите:

На јуче завршеном Самиту лидера земаља западног Балкана и Европске уније у Трсту од шест одобрених пројеката из области саобраћаја четири су за БиХ. Укупна инвестициона вриједност тих пројеката је 500 хиљада марака уз додатних скоро 100 милиона неповратних средстава. Међутим, БиХ би могла остати без и једне марке ако не потпише Уговор о транспортној заједници југоисточне Европе.

Све земље западног Балкана, укључујући и Србију, потписале су у Трсту Уговор о транспортној заједници. То једино није учинила БиХ јер Влада Републике Српске није дала сагласност, јер за њу је прихватљив тај уговор под условом да Савјет министара БиХ усвоји закључак којим ће се утврдити да у дефинисању ставова БиХ, који ће бити представљани у Секретаријату транспортне заједнице, учествују ресорна министарства Савјета министара и ентитетских влада те да тако усаглашене ставове наизмјенично предатављају надлежни министри Савјета министара,Федерације БиХ и Републике Српске.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић одговара да је Транспортна заједница међународни уговор те да не може бити никаве ротације у представљању БиХ а што се тиче сарадње у дефинисању ставова то је било и до сада.

,,Сарадња ресорних министарства је обавезна.Тако је било и приликом усвајања Транспортне стратегије БиХ када су ентитетске владе приложиле своје Транспортне стратегије у којима су дефинисани приоритети.Никоме не пада на памет да се мијеша у стратегије ентитета,али не могу се ни ентитети мијешати у посао Савјета минсистара”,категоричан је Звиздић.

Он каже да је Уговор о Транспортној заједници југоисточне Европе договорен од стране свих земаља учесница те да не постоји могућност накнадних измјена због захтјева Владе Републике Српске.

Најчудније је то да је у договорима, који трају дужи низ година, учествовао и кадар СНСД-а који се сада противи томе.

,,Први кораци на изради Споразума,који је водио ка овом Уговору о транспортној заједницидесили су се 2009. године од стране тадашњег сазива Савјета министара. Све то потврђено је 2010. Од стране тадашњег Предсједништва БиХ.Тада није било никавих примједни,приједлога или услова од стране ентитетских влада”,истиче Звиздић.

Те 2009. године предсједавјући Савјета министара био је Никола шпирић, а српски члан Предсједништва Небојша Радмановић. На челу Владе Републике Српске,која тада није имала примједби на Уговор о транспортној заједници,био је Милорад Додик а затим Александар Џомбић, сви из СНСД-а.

Због чега се сада,готово исти људи, противе Уговору који ће БиХ донијети више од пола милијарде марака од чега половина иде у Републику Српску за изградњу путне инфраструктуре?

Условљавање Републике Српске не штети само БиХ већ и осталим земљама западног Балкана међу којима је и Србија у чијем главном граду ће бити и сједиште Транспортне заједнице југоисточ не Европе.

(БН телевизија)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here