Зашто жене оговарају

Поделите:

Више студија потврдило је исту ствар – жене су склоније да шире негативне информације о другим женама које сматрају претњом

Мислили смо да је оговарање безазлен “спорт” ком прибегавамо како бисмо “убили” време. Али са Универзитета у Флориди стиже упозоравајући закључак, барем кад је у питању женско оговарање – припаднице нежнијег пола то чине да би уклониле потенцијалну конкуренцију.

Истраживање је показало да одрасле жене користе исте технике као и тинејџерке у жељи да униште нечију репутацију. Више студија потврдило је исту ствар – жене су склоније да шире негативне информације о другим женама које сматрају претњом. Директну претњу представљају жене које покушавају да “украду” партнера, индиректну невине, али физички атрактивне или провокативно обучене даме.

Научници ово објашњавају еволутивним разлозима. Жена је некад морала да привуче и задржи квалитетног мушкарца јер је од њега зависила будућност породице. Сада, са образовањем, еманципацијом и независношћу жена, то више није толико важно, али и даље је много лакше ако поред себе има квалитетног партнера, па се стари “обичај” задржао.

Стручњаци упозоравају да оговарање није наивно, поготово у доба друштвених мрежа кад је лако нарушити нечију репутацију јер се вести брзо шире, па и они које уопште не познајемо стварају неко мишљење о нама. Последице могу бити озбиљне јер људи пријатеље, сараднике и романтичне партнере често бирају према репутацији, а жене са нарушеним угледом изгледају мање морално, поуздано и пожељно.

 

Novosti

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here