ЗАТВОРЕН KАМП у којем су учили децу да рукују оружјем

Поделите:

Kако сазнаје Еспресо, паравојни камп на Златибору, у којем су деца у униформама, по узору на руске кампове, обучавана војним вештинама, затворен је касно синоћ после упада одреда полиције.

Један од родитеља који су послали децу у камп јавио нам је да је добио информацију (иако је тренутно у Немачкој) да је полиција упала у камп с намером да се камп затвори.

Kамп је, како сазнајемо, затворен пре свега јер су у њему учили малу децу да расклапају и склапају пушке.

“Око педесетак деце се налази тренутно у том кампу, а превоз кућама је организован за 18. август”, пише овај забринути отац.

Иначе, овај камп је одржан уз подршку и помоћ председника општине Чајетина Милана Стаматовића.

На формирање кампа, о којем су многи медији објавили прилоге, реаговали су многи грађани и политичке странке, називајући га “неприкладним”.

Странке су оцениле као неприхватљиву било какву злоупотребу деце, посебно такву где се “промовише ратна обука, руковање наоружањем и подстиче агресивно понашање”.

Руски представник је, иначе, рекао да је “порука кампа да се млади уче да постану прави људи и ратници који могу да бране своју земљу”.

Руски портал Раша тудеј објавио је видео снимак са Златибора где је, према опису наведеном уз снимак, отворен камп за децу који организују “српске и руске ветеранске патриотске групе” и у којем деца уче основне технике преживљавања у природи, пружање прве помоћи, понашање у борбама, пуцање из пушке и одбрану ножевима.

Председник иницијативног одбора Здраве Србије Милан Стаматовић изјавио је да је омладинско-патриотски камп на Златибору организован са циљем да се деца уче самоодбрани и преживљавању у природи а не да би се организовао пуч против власти Александра Вучића и додао да оружје које деца користе нису праве руске пушке, већ кинеске пластичне играчке.

Стаматовић је у саопштењу позвао Вучића да престане да се крије иза “свог саветника” Небојше Kрстића и, како се изразио, “комесара за расрбљавање Србије” Чедомира Јовановића и да сам каже, ако има доказа, да је он организовао камп на Златибору са циљем изазивања крвопролића и покушаја пуча.

Стаматовић је додао да се деца у кампу уче самоодбрани а не вршњачком насиљу, да се друже и преживљавају у природи а не да се “кољу по ријалити програмима”.

“Уче их да цене и поштују своје а да уважавају различитости, да остану своји на своје а не да беже из Србије препуштајући најгорима да воде ову земљу, да се поносе српским опанцима и српском униформом, да држе до своје традиције и културе, уче их да ће нас други поштовати тек онда када и ми будемо поштовали себе, своје претке, свој идентитет, културу, историју, традицију, језик и осећај националне припадности”, додао је Стаматовић.

Стаматовић је у твиту објављеном синоћ после поноћи потврдио да је камп затворен:

– Ми који смо били на ратиштима бисмо ваљда први требали да се тресемо од помисли на рат, о коме ни не размишљамо, а не Вучић и војни му министар где ниједан војске видели нису. Више ме плаше војно способни мигранти од деце у златиборском кампу који су затворили шаљући 20 полицајаца.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да је камп расформиран и објаснио зашто је дао налог за његово распуштање.

– Дали смо налог за распуштање кампа пре свега забринути због могуће злуупотребе деце и узнемирења јавности – рекао је Стефановић.

Приоритет је био да деца буду безбедна и да се безбедно врате кућама што је и учињено, додао је министар.

– У овом тренутку у току су завршне фазе расклапања тог кампа тако да он више не постоји – закључио је Стефановић.

Еспресо

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here