Затворена агенција и даље шаље раднике у Словачку

Поделите:

Агенција из Новог Сада се преселила на другу адресу и наставља да посредује у запошљавању.

Тржишна инспекција Министарства трговине још почетком новембра прошле године утврдила је да тада тек основан новосадски огранак словачке агенције Макс не испуњава прописане услове за упућивање радника на рад у иностранство.

„Тада је донето решење да јој се забрањује рад и да док не исправи неправилности, не може да се бави делатношћу посредовања у запошљавању. Такође, агенцији је забрањено и оглашавање и наложено да уклоне све рекламне поруке којима се позивају радници на рад у Словачку“, речено у том министарству.

Без обзира на то, словачка централа те агенције наставила је да шаље раднике. Наиме, судећи према записима и огласима са интернета, она је отворила друге огранке по Србији, у Пироту, Kраљеву, али и у неким мањим градовима из окружења. Других контрола тржишне инспекције није било, а Министарство за рад тврди да нема надлежност да проверава рад агенција које нису регистроване за посредовање.

У одговору објашњавају да су надлежни „само када су у питању послодавци који имају дозволу за пружање агенцијских услуга за посредовање и запошљавање у земљи и иностранству, коју издаје Сектор за рад и запошљавање овог министарства, као и у случају када послодавац упућује своје запослене, са којима има закључене уговоре о раду, на привремени рад у иностранство“.

Додаје се и да се списак агенција које имају дозволу за посредовање налази на интернет страници тог министарства.

Агенција која је пословала у оквиру словачке централе Макса наставила је из импровизованих испостава да континуирано шаље групе грађана из Србије у Словачку, углавном у јужнокорејске фабрике отворене у тој земљи.

Проблем је искрсао када је прошле недеље словачка полиција ухапсила више радника за које је утврђено да имају неисправне уговоре о раду и нерегулисан боравак, а међу њима је било и 20-ак грађана Србије. Неки од приведених су депортовани јер нису имали ни пасош, а већини је изречена администратвина мера да у наредних годину дана не могу да путују у Европску унију и дат им је рок од недељу дана да напусте Словачку, Међутим, како истоветне уговоре има већина радника који су преко агенције Макс дошли на рад, практично су сви били у ишчекивању да ли ће од послодавца успети да добију зараду како би могли да се врате кући.

Од веће помоћи није било ни особље амбасаде Србије у тој земљи, јер је радницима који су тражили помоћ једноставно речено да „нису упућени у тај случај“.

 

 

Бачкапаланкавести

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here