Завештање Владете Јеротића: “Мушкарци су се увек плашили жена, зато су толико насилни”

Поделите:

Велики ерудита је са Виктором Лазићем причао о смрти, књигама, писцима, Дарвину, цркви, вери, свом детињству, а пре свега о породици и љубави. Недељник објављује делове тих разговора, по жељи недавно преминулог академика

Српски академик и психотерапеут Владета Јеротић, који је преминуо почетком септембра, често је у последњих неколико година са Виктором Лазићем, оснивачем Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу “Адлигат”, водио разговоре на најшире могуће теме.

Пристао је да се ти разговори снимају и да буду објављени после његове смрти.

Делове ових разговора приредио је Недељник и објавио у новом броју, који је на свим киосцима од четвртка, 15. новембра.

Јеротић је први пут дошао у “Адлигат” како би посетио легат свог пријатеља и његовог кума, песника Миодрага Павловића, на чији предлог је Јеротић постао члан САНУ. Тамо је потом оформљена и Збирка Владете Јеротића као засебан одељак Легата Миодрага Павловића, уз неколико Владетиних рукописа (један о љубави), Владетине наочаре, књигу коју је са Kрфа донео његов отац… А ту су и њихове заједничке фотографије настале током поклоничких путовања у Студеницу и Хиландар.

Велики ерудита је са Лазићем, пише нови Недељник, причао о смрти, књигама, писцима, Дарвину, цркви, вери, свом детињству, а пре свега о породици и љубави.

“Мушкарци су се увек плашили жена. Зато су били тако насилни. Две хиљаде година је владао патријархат. Имам обичај да кажем да је патријархат победио хришћанство!”, говорио је Јеротић.

Он је говорио да у животу треба наћи праву особу и да је јако важно да и једна и друга страна дубоко осете – то је тај! – то је та! То није измишљено, то није илузија, казао је Јеротић.

“Не може љубав да буде иста за двадесет година, тридесет и четрдесет година. И не треба исто! Постоји духовна љубав, постоји интелектуална љубав, постоји емотивна љубав и постоји физичка љубав. Четири врсте љубави. Нигде ниједан идеални брак не постоји у коме су све четири компоненте заступљене. А чим једна од те четири попусти, одмах негујте другу!”, испричао је Јеротић Виктору Лазићу, а објавио нови Недељник.

Недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here