Заветници упали на пројекцију филма о Косову (Видео)

Поделите:

Покрет Заветници упао је у понедељак увече на пројекцију документарног филма „Косово, наздравље!“ у пуној сали Медија центра Војводине и накратко прекинуо приказивање приче о људима који живе на Косову.

Председник ГО Заветника Слободан Јовић навео је да се покрет противи промоцији документарца јер „тај филм промовише сепаратизам, промовише терористичку ОВК организацију, промовише независност Косова“.

„С друге стране, Србе, српску полицију и војску представља као агресоре, као окупаторе на својој рођеној земљи. Ако ми данас будемо толерисали промоцију сепаратизма, промоцију тероризма, независног Косова, сутра ћемо гледати промоцију независне Војводине и неке ослободилачке војске Војводине. Ово није воља народа, већ невладиних организација које се финансирају са Запада, а новац је дат да би се промовисао сеператизам и ми то нећемо дозволити“, навео је Јовић и додао да је окупљање испред НДНВ довољан показатељ незадовољства.

Међутим, по почетку пројекције, којој је присуствовао и Јовић, из публике је искочило неколико активиста Заветника и истицало своје политичке поруке. Присутни на пројекцији и чланови НДНВ успели су да их уклоне из сале, али су се чланови Заветника задржали испред врата, а потом и испред просторија НДНВ, чекајући крај пројекције.

Пројекција је потом одржана у мирним условима, а пратио ју је разговор са аутором документарног филма, Александром Рељићем, продуцентом Динком Грухоњићем и менаџерима овог пројекта – „Стварни људи – стварна решења“, који је финансиран средствима Европске уније у оквиру програма Медиа Программе 2014.

„Косово… Наздравље! Gëzuar!“ је прича о сусрету Арија Абдуљија и Исака Воргучића, који у српској енклави надомак Приштине претресају конфликтну косовску стварност за кафанским столом.

Н1

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here