ZAVRŠAVAJU GENOCID: Hrvati od Srba u Gospiću traže 750.000 evra da im sruše kuće

Podelite:

Režim u Hrvatskoj zahteva od Srba prognanih iz Gospića da plate čak 750.000 evra za rušenje sopstvenih kuća na području ovog grada

Lokalna vlast u Gospiću odredila je da rušenje kuća i uklanjanje šuta po jednom objektu košta 2.500 evra, a planiraju da sa zemljom sravne najmanje 300 srpskih domova, i to samo u gradu, ne računajući okolna sela.

Pretnje ne prestaju

U poslatim rešenjima o rušenju, koje je već dobilo oko 150 Srba, navodi se da novac mora da se isplati odmah, i to bez prava na žalbu! Strahuje se da je Gospić samo početak ove ‘komunalne akcije’ i da će i ostali gradovi u Hrvatskoj uskoro početi da šalju Srbima rešenja o rušenju kuća na njihov račun.

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, kaže za Informer da se ovo mora hitno zaustaviti.

– Srbija treba da traži obustavljanje uklanjanja ruševina opljačkanih, zapaljenih i miniranih srpskih kuća u Gospiću o trošku njihovih vlasnika koji sada žive u Srbiji ili u nekim drugim državama. Nekadašnji stanovnici Gospića smatraju da je pre uklanjanja ruševina potrebno naći rešenje u vidu obnove ili pravične novčane naknade. Ipak, veliki broj prognanih Srba već je dobio izvršno rešenje, a strahuje se da će se to raditi i u drugim hrvatskim opštinama i gradovima. U rešenjima stoji jasna pretnja da će, ako to sami ne učine, gradska vlast Gospića angažovati treće lice da ukloni ruševine o trošku vlasnika! – upozorava Linta.

Prema njegovim rečima, Srbi koji su pod brutalnim pritiscima i pretnjama napustili svoje domove vrlo teško doživljavaju nove pretnje i diskriminaciju.

– Uklanjanje ruševina hoće da naplate iste one snage koje su u suštini opljačkale, zapalile i minirale srpske kuće tokom 1991. godine i kasnije. Ovaj nepravedni i nemoralni postupak vlasti Gospića za prognane Srbe jeste jako ponižavajući. Više od 150 nekadašnjih stanovnika tog grada potpisalo je peticiju kojom se od Ivice Dačića traži da njihov problem pokuša da reši u dijalogu sa hrvatskim vlastima – podvlači Linta.

Bestidnost bez granica

Lider Pokreta ‘Zavetnici’ Stefan Stamenkovski podseća da je u masakru u Gospiću 1991. ubijeno najmanje 123 ljudi srpske nacionalnosti, među kojima je bilo čak 48 žena.

– U tom gradu skoro da više i nema Srba. Ostao je samo podzemni grad u kome leži više od 40.000 nevinih žrtava pokolja u zločinačkoj NDH. Hrvatsku ubrzano napuštaju i njeni građani Hrvati, ali ona i dalje sprovodi lov na Srbe…

Ostala je samo još porušena imovina kao trag da smo tamo živeli i da smo odatle proterani, pa im i to smeta. Neviđeno hrvatsko licemerje i bestidnost predstavlja njihov zahtev da Srbi sami plate čišćenje zgarišta svojih kuća!

To jednostavno nema granica! Takav skandal nije zabeležen nigde u svetu – zaključuje Stamenkovski.

Činjenice o masakru u Gospiću iz 1991.

* Masakr u Gospiću desio se između 16. oktobra i 18. oktobra 1991. godine

* Više od 240 Srba, od čega 48 žena, nelegalno je uhapšeno i odvedeno u nepoznatom pravcu

* Najmanje 123 Srba likvidirali su pripadnici HOS i takozvanih zengi, ostalima je sudbina nepoznata

* Za ovaj zločin su bili optuženi Mirko Norac, Tihomir Orešković, Ivan Orešković, Stjepan Grandić, Milan Čanic, Miroslav Petrić, Tomislav Merčep

* Sa svim detaljima ovog masakra još krajem 1991. bio je upoznat celi politički i vojni vrh Hrvatske

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here