Завршила дипломатију, суди, вози камион, ради у оптици….

Поделите:

Саветујем свим женама да што више улажу у себе, да се што више труде и боре за себе, јер сигурно ће им се то на крају исплатити. Сваки труд и свако знање вредиће им некада, поручила је поводом Међународног дана жена свестрана млада Бањалучанка Ана Лукајић.

Са 26 година, осим што је дипломирала на Факултету политичких наука, смер међународни односи, Ана је оптичар, козметичар, посластичар, тениски судија, модел и возач високотеретних возила.

Факутетску диплому до сада није имала прилику да користи, односно да пронађе посао у струци, али без обзира на то њен радни дан траје и до 15 сати обзиром да поред повремених послова свакодневно ради у једној бањалучкој оптичарској радњи и козметичком салону. “У оптици радим пуно радно време осам сати, а у салону по потреби зависи од колико имам клијената заказаних, а то се углавном своди на најмање 12 до 15 радних сати дневно”, испричала је Ана Лукајић екипи Анадолије.

Говорећи о факултетском образовању констатовала је да је вјроватно судбина тако хтела да се не бави оним за шта се школовала. “Била ми је жеља да се бавим тим, није било просто прилике па сам се преоријентисала на другу страну где има и посла”, каже она.

Пошто је у средњој школи стекла звање козметичког техничара већ десет година бави се тим послом. “Радим нокте и остале козметичке услуге. У оптици сам сасвим случајно дошла сам пре две године и научила и тај посао, заправо занат”, рекла је Ана.

Kада је у питањи вожња камиона и аутобуса, Ана је кренула од почетка, полагања возачког испита за аутомобил, а уследили су и камион, мотор и велики камион.

“Не знам, просто је то некако било нормално. Пошто ми се отац и брат баве превозом било је нормално да и ја положим за то иако сам женско”, каже млада Бањалучанка која се за воланом аутобуса и камиона осећа као у обичном аутомобилу.

Док јој је отац пренео љубав према возилима, мајка је заслужна за већину осталих Аниних усмерења, а нарочито за знање и љубав према изради торти. “То волим да радим, али не радим често, све зависи од потреба муштерија”, испричала је она и додала да је сви креативни послови испуњавају.

Обзиром да поседује ИТФ лиценцу за тениског судију, Ана редовно суди на АТП Цхалленгер Бањалука, већ седам, осам година, а осим тога судила је и на неколико турнира у иностранству.

На питање како стиже да се бави свим тим пословима Ана Лукајић каже да је навикла и да јој дан почиње у 6 ујутро, а завршава око поноћи.

Уколико је прва смена у оптичарској радњи, након тога одлази на свој редовни фитнес тренинг па продужава до козметичког салона. “Онда се то тако споји, ретко кад сам код куће и ретко кад имам времена за себе изузев тог тренинга што себи посветим мало времена чисто због здравља и леђа”, каже она.

Сматра да је све ствар навике, да ће они који су навикли да раде увек радити, а они који су навикли да раде мало мање, тако ће и радити.

“Умор, има га наравно, али ретко када да ја то осећам, више људи примете на мени него што ја то осећам. Навикла сам да радим толико и када не радим онда ми је просто чудно. Не осећам се ја као ја, осећам се бескорисно. Зато увек пропагирам то да људи треба да што више стичу знања и вештина, поготово млади. Нарочито девојке би требало што више заната да имају чиме да се баве да не проводе време тек тако незаинтересовано – да га користе за нешто корисно, није битно шта, само да се ради нешто. Сама себи сам чист примјр да се све на крају исплати, било какав труд”, каже она и додаје да стечена знања и вештине нико никоме не може одузети.

На питање да ли жене у БиХ имају једнаке могућности као и мушкарци одговорила је да пол нема везе, него да успех зависи од тога каква је ко особа.

“Kао што видите сама сам пример томе да ко хоће и ко се труди све може. Може и да ради нокте и да вози камион и да прави торте и све остало. Све је од особе до особе. Што више знања стичете то вам је боље и мислим да жене нису запостављене него само требају бити у стању да се изборе за себе и да улажу у себе јер то се на крају стварно исплати. Свако знање, вештина све што ново научите можете негде да искористити и да на крају крајева уновчите и од тога јако фино живите. То што ја пуно радим, и што се мој дан своди на толико радних сати, то је мој избор, свесна сам да ћу то морати да смањим, али просто сад је тако, мени одговара, па ћемо видети докле”, каже она.

Kада је у питању одлазак младих из БиХ у потрази за послом Ана Лукајић сматра да је нормално да иду они који се нису пронашли, али само ако су дали свој максимум. Додаје да сви очекују велике плате у иностранству а занемарују да радно време често почиње од 5 часова, да су викенди радни.

“Мислим да овде има посла и да не би требало толико да иду, да треба само мало више да се потруде и да улажу у себе”, сматра Ана Лукајић. Поред свих својих послова, она успева да пронађе и времена за пријатеље иако је то јако мало. Заправо своје слободно време углавном препушта породици и пријатељима који често немају разумевања за њене бројне обавезе.

“Сви говоре: Прође живот Ана смањи, а ја увек говорим још само ово”, испричала је она и додала да јој мајка говори да код ње никада неће нестати “још само данас или сутра” да заврши јер увек пронађе нове обавезе и нешто ново.

Н1

Поделите:

2 Коментари

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here