Због дуга од 500 евра баки Смиљи узели кућу, плац и виноград од 60.000 евра!

Поделите:

Баки Смиљи Јелић (70) из Инђије јавни извршитељи су због дуга од 500 евра, који је направио њен син, узели практично све што има
Избацили су је из породичне куће од 200 квадрата у центру града са двориштем од пет ари, а отели су јој и њиву од 12 ари и виноград од 13 ари. Све то проценили су на 60.000 евра, дакле 120 пута више од основног дуга, али су продали за само 10.500 евра!

Да све буде још сумњивије, јавни извршитељ Горан Брстина, који је донео одлуку да се бака Смиљи прода на добош све што је за живота стекла, сестрић је Николе Јасике, адвоката повериоца у овом случају.

Тиме је направљен невероватан сукоб интереса.

Адвокат: Kршење закона и сукоб интереса
Адвокат породице Јелић Филип Благојевић каже за Информер да је у овом случају прекршен Закон о извршењу и обезбеђењу јер је одређена продаја три одвојене непокретности због основног дуга који износи свега 3.600 евра.
– По закону мора да се води рачуна о сразмери онога што се продаје и онога што се дугује! Чак и када суд направи пропуст и одреди несразмерно извршење, извршитељ је дужан да води рачуна о томе. Пропуст је направио и проценитељ, који је имовину Јелића проценио на много мањи износ од реалног. Уз све то, у овом случају смо имали и сукоб интереса и непотизам јер су адвокат повериоца и извршитељ ујак и сестрић, што никако не би смело да се деси према Закону о парничном поступку. Тражили смо због тога изузеће извршитеља, али је суд то одбио и тако нам практично дао до знања да би отац могао да буде извршитељ у спору у ком учествује његов син – сликовито нам је објаснио Благојевић.

Зеленашки дуг
Несрећна старица је за Информер испричала како је дошло до тога да због минорног задужења под старе дане остане практично на улици.

– Били смо у материјалној кризи и новац нам је био преко потребан како бисмо преживели. Мој син је, немајући куд, узео 500 евра позајмице од зеленаша, са 25 одсто месечне камате. Вратили смо главницу, али не и камате, које су временом нарасле до чак 3.600 евра. Нисмо имали куд, били смо принуђени да потпишемо папир да толико дугујемо… Kако дуг нисмо имали од чега да вратимо, позвали су нас на суд, каже бака Смиља и додаје да ту почиње голгота њене породице.

– Према судској пресуди, били смо дужни да вратимо 3.600 евра. Предложила сам да ми тај новац скидају од пензије, али адвокат поверилаца Никола Јасика на то није пристао, па су ангажовали извршитеље.

Суд пет пута враћао предмет
Да све буде још занимљивије, Извршно веће које одлучује о приговорима установило је да је реч о противзаконитом исељењу и наложило судији Основног суда у Инђији Николи Преочанину да Јелиће што пре врати у њихову кућу. Међутим, овај судија већ пет пута доноси исту одлуку, а врхунац бахатости је то што је у образложењу написао да се служи методом “копи-пејст”.
– Судија Преочанин већ пет пута доноси идентичну одлуку и практично се руга судском већу које му изнова и изнова укида решења – рекао нам је Благојевић.

У мају 2016. године на њена врата покуцали су извршитељ Горан Брстина и полиција и Смиљи представили нову власницу њене куће и комплетног имања.

– Обавестили су ме да морам да се иселим јер су моја кућа од 200 квадрата у центру Инђије са двориштем од пет ари, њива од 12 ари и виноград од 13 ари, који укупно вреде преко 60.000 евра, продата на лицитацији за 10.500 евра. Kада су одбили део за дуг и све трошкове извршитеља, од те суме вратили су ми само 800 евра. Била сам у шоку пошто нисам добила никакво обавештење и ниједан проценитељ није долазио код нас. Успела сам неколико пута да одложим исељење, али сам веома брзо морала да напустим кућу и останем на улици, без ичега – кроз сузе прича Смиља.

Родбинска веза
Она додаје да је сигурна да се овде ради о великој превари:

– Нису морали да продају и кућу и њиву и виноград јер би се продајом било које од ових ствари намирио дуг. Међутим, адвокат Никола Јасика, који заступа човека коме дугујем новац, и извршитељ Горан Брстина су ујак и сестрић и они су направили шему како да ми отму све што сам цео живот стицала и продају неком свом. Осим тога, нисам обавештавана о томе што раде. Што је најгоре, ја сам још пре неколико година претпоставила шта ће да ми ураде и комплетну имовину сам пребацила на свог унука Душана, али су је они ипак запленили, иако је он власник, а не ја – објаснила је ова очајна пензионерка.

 

informer

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here