Због инцидента на погребу Kацифаса, Албанија протерује 50 десничара (ВИДЕО)

Поделите:

Албанија је за непожељне прогласила 52 грчка држављанина који су присуствовали сахрани Kонстантиноса Kацифаса, држављанина Албаније и Грчке, кога је прошле недеље убила албанска полиција на југу земље.

Помоћник албанског министра полиције Саимир Љешај оценио је као “неприхватљиву, увредљиву и опасну” активност наведене групе током сахране.

Он је рекао да је њихово понашање било провокативно и опасно, наводећи да је та група блокирала кључну саобраћајницу и претила новинарима, преноси Радио телевизија Србије, позивајући се на грчке и албанске медије.

Сахрани, која је јуче одржана у селу Буларат, присуствовало је неколико стотина Грка који су махали заставама своје земље носећи транспаренте с натписом “Северни Епир и Македонија су Грчка” и “Kонстантинос је херој”.

Поред великог броја Грка, на сахрани је био и велики број полицајаца, који су обезбеђивали догадај, данима описиван као озбиљан тест за односе две државе.

Сандук с телом убијеног је, такође, био прекривен грчком заставом. Случај Kонстантиноса Kацифаса драматично је погоршао ионако не претерано добре односе Грчке и Албаније и покренуло питање односа Тиране према мањинским заједницама.

Грчки десничари, од којих највише зазиру и Атина и Тирана, тврде да је Kацифас “хладнокрвно убијен”, иако је албанска полиција у више наврата навела да је он убијен пошто је пуцао на полицијско возило и затим побегао у оближњу шуму.

Верзију албанске полиције пратио је снимак на којем се види како Kацифас пуца из “калашњикова”, као и фотографија оружја. Породица страдалог Грка, пак, тврди да је Kацифас убијен пошто је подигао руке и одбацио оружје. Грчко Министарство спољних послова убиство Kацифаса је назвало “неприхватљивим”.

Kурир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here