Због крштења трансродне особе геј активиста Аздејковић прогласио митрополита Амфилохија ГЕЈ ИКОНОМ!

Поделите:

Предраг Аздејковић, геј активиста и уредник портала Геј ехо прогласио је митрополита Амфилохија за Геј икону због крштења трансродне особе у православној цркви у Подгорици.

Вук Аџић крштен је у Храму Христовог Спасења у Подгорици – било је то прво крштење трансродне особе пре операције корекције пола.

Вук Аџић је неколико недеља дан почињао на исти начин – устао би у девет ујутру и телефоном назвао Митрополију црногорско-приморску. Није одустао док није добио састанак и заказао крштење.

„Упорност и истрајност су веома битни у животу. Желео сам да се крстим пре крајње операције прилагођавања пола, нисам хтео на операцију без благослова“, каже деветнаестогодишњи Аџић за ББЦ

„Момак који изнајмљује ношње, иначе исламске вероисповести, није хтео да ми наплати када је чуо да ћу је носити на крштењу“

На дан крштења, обукао је традиционалну црногорску народну ношњу и са кумом кренуо ка Храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

„Одувек сам желео да носим националну ношњу и кум ми је рекао – нема што, носићеш је на крштењу.

„Вуково крштење је јако важно за целу ЛГБТ заједницу и цео Балкан. Kолико сам упозната, Вук је прва транс особа која није прошла целу транзицију, а крштена је у православној цркви“, објашњава за ББЦ Бојана Јокић из невладине организације ЛГБТ Мрежа Прогрес из Подгорице.

У Вуковој личној карти и даље стоји женско име – Милена. Тако ће остати док не дође до крајње фазе корекције пола – операције гениталија.

„Ипак, црква је уважила Вуков идентитет, упркос томе што он није завршио транзицију – уписали су га у књигу крштених под мушким именом“, каже Бојана.

То је, сматра она, велики корак напред.

„Црква је, у односу на државу, направила огроман искорак“.

ББЦ

Због честих критика које је митрополит Амфилохије упућивао на рачун геј и трансродних особа које су учествовале у парадама Поноса, геј активиста Аздејковић након овог сада већ чувеног и историјског крштења прогласио је митрополита Амфилохија ГЕЈ ИKОНОМ.

Нови Центар

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here