Због невакцинисања одузимаће се чак и родитељско право

Поделите:

Држава намерава да стане на пут несавесним мамама и татама и антивакциналном лобију. У парничном поступку дете би привремено добијало старатеља

ДА ли ће прваци, који нису примили обавезне вакцине, сести у школске клупе 1. септембра? Закон каже и “да” и “не”, јер је основно образовање обавезно, али је то и вакцинација за одређене заразне болести. Неку врсту решења помињао је недавно и министар просвете Младен Шарчевић, а подразумева да би дете, привремено, добило старатеља који би га, уместо неодговорних родитеља, одвео на вакцине.

Судећи по реакцијама јавности, изјава министра Шарчевића да ће “родитељима, у крајњој инстанци, бити одузимана деца”, изазвала је бурне реакције, али стручњаци су ове речи дочекали са одобравањем, уз напомену да су то прве озбиљније мере да се стане на пут све јачем антивакциналном лобију.

– До сада је држава показала да је немоћна против антивакциналиста, јер нема праву стратегију – каже за “Новости” један угледни београдски епидемиолог, који жели да остане анониман. – Све изречене казне су минималне и познато је да санитарни инспектори који су задужени за надзор спровођења вакцинације, пишу пријаве против несавесних родитеља, али оне, углавном, остају мртво слово на папиру.

Ипак, изгледа да министрова изјава није била без основа, јер правници су сагласни да се закони допуњују. Дакле оно што није дефинисано у слову закона о образовању и упису у школу, дефинисано је Законом о заштити становништа од заразних болести, који јасно обавезује које су то вакцине које би дете требало да прими до поласка у школу.

– У Закону о основном образовању и васпитању недвосмислено је наведено да је школа дужна да сарађује са здравственим установама у спровођењу здравствене заштите деце – каже Веселин Церовић, дугодогишњи адвокат. – Дакле, ови закони се допуњују и не исључују један други.

У Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања појашњавају да суд у парничном поступку може делимично да лиши родитеље њиховог права, односно да старатељ одлучује о праву детета на здравствену заштиту.

Са једног од протеста, Фото В.Данилов

– У том случају, старатељ је тај који ће одвести дете на вакцинацију – кажу у Министарству, што ипак не значи да ће се деца трајно одузимати од несавесних родитеља, већ ће их код лекара водити старатељ којег одреди држава.

Да држава има озбиљну намеру да стане на пут неодговорим мамама и татама који не желе да вакцинишу своју децу, сведочи и податак да је за око 70.000 малишана, који би ове године требало да крену у први разред, била потребна и потврда о вакцинацији.

– Невакцинисано дете у колективу значи ризик, нарочито за децу која због неког основног обољења, као што су имунодефицијенција и малигни тумор, нису могла да буду вакцинисана ММР вакцином – каже Ивана Беговић Лазаревић, епидемиолог Завода за јавно здравље Београда. – Јер, када је реч о морбилима, једно оболело дете може да зарази од 12 до 18 малишана у свом окружењу.

Свест о потреби за вакцинацијом ипак расте, а разлог је, кажу стручњаци, страх. Подаци за последњих пет година показују да је након пада броја вакцинисане деце, од 2014. до 2016, дошло до пораста у 2017. и 2018. години.

– Пораст обухвата је нарочито изражен када је ММР вакцина у питању, где је обухват деце у другој години живота порастао са 84 одсто у 2017. на готово 99 одсто у 2018. години – каже Беговић Лазаревић. – То је резултат недавне епидемије малих богиња у којој је оболело више од 2.000 особа, било је и смртних случајева, што је утицало на родитеље да вакцинишу децу. Међутим, и даље је око 50 одсто малишана узраста од две до пет година невакцинисано ММР вакцином.

Фото Ап

ОБАВЕЗА

ПРЕМА закону, обавезне вакцине за децу су: против туберкулозе, хепатитиса Б, дифтерије, тетануса, великог кашља, дечје парализе, обољења узрокованих бактеријом хемофилус инфлуенце типа Б, стрептококус пнеумоније, морбила, заушака и рубеле. Интересантно је напоменути да у скандинавским земљама вакцинација није обавезна, али је више од 95 одсто деце цепљено.

ИЗРЕЧЕНО 119 ПРЕСУДАДА би се повећао број вакцинисане деце, држава се не ослања само на страх, већ је за нешто више од годину дана изрекла 119 осуђујућих пресуда родитељима због неиспуњавања обавезе имунизације деце. Током прошле и ове године стигло је 228 захтева за покретање прекршајног поступка. Родитељима који нису вакцинисали своју децу, до сада, изречена је по једна казна од 5.000, 7.000, 50.000 динара, две казне од 15.000 динара, девет од 10.000 динара и 22 казне од 30.000 динара. Такође, казне су предвиђене и за оне који не упишу децу у школу а за то немају оправдан разлог. Оне се крећу од 5.000 до 100.000 динара.

Novosti

Поделите:

1 коментар

  1. Да ли то важи за никад вакцинисану ромску-циганску децу?? Не важи. Да ли важи за суботаре, Иеховине сведоке, евреје, адвентисте, реформаторе, и сајентологе, те децу масона? Не важи. Њих нико не вакцинише нити им одузима децу.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here