ЗБОГ ЊИХ ЈЕ МАKРОН KАПИТУЛИРАО: Kо су Жути прслуци и колико могу да буду опасни?

Поделите:

Сцене барикада које горе, сузавца и полиције с “дугим цевима” на Јелисејским пољима усред Париза под лупу јавности ставио је такозване “жуте прслуке” (гилетс јаунес).

Име потиче од светлећих прслука које по француском закону мора да у колима има сваки власник, а сада су постали заштитни знак покрета. Покрет и протести, пише Економист, почели су овог месеца као протести против растуће цене горива, али је добио “ширу улогу”, и жути су прслуци сада симболи незадовољства с председником Емануелом Макроном. Протест је почео због пораста цене нафте, у комбинацији с овогодишњем порастом пореза на гориво, од 7,6 центи, који је резултирао тиме да је гориво изразито скупо.

Путници у великим градовима Француске служе се релативно квалитетним јавним превозом, али у другим деловама земље много се вози како би дошли на посао, или одвели децу у школу. Влада каже да је порез и раст цена део плана да се стане на крај климатском загађењу и приближи циљевима Париског споразума.

“Радије бих опорезивао гориво него рад”, каже Макрон и додаје како “они који се жале ради високих цена горива такође желе здравији ваздух јер им деца обољевају”. Они ван метропола, далеко од метроа, Убера и бициклистичких система градова не верују у “зелени аргумент”. Мисле да је овај порез казна за породице које се труде да спојекрај с крајем, и доказ председниковог презира према “обичним, радним људима”.

Око 280.000 “жутих прслука” учествовало је у првом дану протеста 17. новембра, на начин да су блокирали путеве и раскрснице. Пола од тог броја дошао је 24. новембра када су протести, ради мање групе проблематичних који су се инфилтрирали, постали насилни.

Покрет, који је “нарастао” преко друштвених мрежа, преузима много драматичних револуционарних емблема и симбола, а циља на незадовољство оних који верују да Макрон “влада” у име богатих слојева Париза, буржоазије. Kолико дуго протест може да траје зависи и од тога томе може ли преживети “мутацију” у организованији покрет. “Жути прслуци” су тренутно без структуре и без вође, што је у исто време снага али и потенцијална слабост.

Интерна ривалства и различити циљеви могу разломити покрет на фракције ако се радикализује. За разлику од протеста које воде вође синдиката, аморфни облик покрета “жутих прслука” отежати ће држави преговоре с њима. Макрон ће морати бранити принципе свог “зеленог еко-пореза”, као и имиџ одлучног лидера којег неће “покорити улица” као што се десило његовим претходницима, док у исто време доказује да му је на памети и судбина “малог човека”.

 

Kurir

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here