Због овог су кажњени: Apple и Samsung намерно успоравали старије смарт телефоне!

Поделите:

Италијанска агенција за заштиту конкуренције (АГЦМ) казнила је Апл и Самсунг новчаним казнама од 5 и 10 милиона евра, због такозване “планиране застарелости” њихових паметних телефона.

Ако сте некада приметили да је ваш стари Ајфон или Самсунг уређај имао проблеме са перформансама одмах након ажурирања софтвера, то је вероватно резултат тога што су обе компаније успоравале своје старе уређаје како би подстакле кориснике да купе нове.

“Две компаније су подстицале потрошаче да инсталирају софтверске исправке које њихови уређаји адекватно не подржавају, без одговарајућег информисања и не пружајући им ефикасан начин за враћање пуне функционалности њихових уређаја”, наводи АГЦМ у саопштењу.

Аппле је кажњен са 5 милиона евра, док је Самсунг кажњен са 10 милиона евра.

Према истраживању АГЦМ-а, Самсунг је 2016. “упорно сугерисао” корисницима свог Ноте 4 смарт телефона из 2014. године да ажурирају свој телефон на најновију верзију Гугловог Андроид система “Marshmallow” који је првобитно објављен за уређаје NOTE 7. Међутим, компанија није упозорила кориснике на “озбиљне кварове због већих оптерећења хардвера и високу цену поправке ван гаранције коју ће захтевати такви кварови”.

Апл је, са друге стране, такође “упорно предлагао” корисницима Ајфон 6 из 2014. године да ажурирају оперативни систем свог уређаја оним који је намењен новијем Ајфону 7, “без упозорења да његова инсталација може смањити брзину извршавања и функционалност уређаја”.

Штавише, Апл “није понудио никакве посебне мере подршке за Ајфон уређаје који су имали такве оперативне проблеме и нису више били покривени законском гаранцијом”. Ипак, у децембру 2017. године Апл је био приморан да обезбеди могућност замене батерија по сниженој цени, открила је истрага.

Треба напоменути да је у децембру 2017. године Апл признао да је временом намерно успорио Ајфон уређаје, док је у јануару ове године Самсунг изјавио да “не пружа ажурирања софтвера како би смањио перформансе производа током животног циклуса уређаја.”

Из Апла и Самсунга нису коментарисали одлуку италијанске агенције.

www.informacija.rs

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here