Због такси цене скочиле 30%, људи пеку хлеб, не купују

Поделите:

Због повећања такси на робе из централне Србије и БиХ поскупели су стратешки прехрамбени артикли како у срединама са српском већином, тако и са албанском.

Kако сазнаје РТВ Пулс, векна најјефтинијег белог хлеба у Грачаници се продаје за 35, уместо 30 центи. Kод скупљих производа од теста разлика између старе и нове цене је драстичнија.

У српским продавницама у Kосовском Поморављу цена најпродаванијег хлеба скочила је у појединим радњама чак за 30 одсто, тако да се векна продаје за 50 динара.

Наводи се да су потрошачи незадовољни поскупљењем од десет до чак 30 одсто и страхују од генералног поскупљења свих артикала, хране на првом месту.

– Ако одлука о повећању такса остане на снази, цене у будућности ће и даље расти јер ћемо морати да робу увозимо са других тржишта – каже пекар Мирослав Столић који држи и неколико трговинских објеката на централном Kосову.

Наводи се да су новом ценом хлеба незадовољни и Срби, и Албанци и Роми.

– Због нових цена, људи се одлучују да сами пеку хлеб код куће. Изгубили смо део старих муштерија, али ако цене остану овакве и даље наставе да расту, питање је уопште да ли ће наш рад бити исплатив и да ли ћемо сачувати радна места – каже радница у пекари Ивана Kрстић.

Наводи се да албански потрошачи такође негодују.

– Увођење такси које су утицале на поскупљење робе негативно утиче на животни стандард на Kосову, јер већина људи веома сиромашна – изјавио је за РТВ Пулс Хаки Чоче из Приштине.

Наводи се да у већим трговинским центрима у Приштини и Гњилану још увек има робе пореклом из централне Србије.

Вести

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here