Zbog zloupotreba korisnici brišu naloge sa „Fejsbuka“

Podelite:

Američki zvaničnici pozivaju na istragu zbog toga što su lični podaci 50 miliona ljudi sa „Fejsbuka“ prikupljeni i zloupotrebljeni bez odobrenja, dok se kampanja #DeleteFacebook zahuktava, a Mark Zakerberg i dalje bez komentara.

„Fejsbuk“ je objavio da će nezavisni tim digitalnih forenzičara sprovesti istragu i pokušati da ustanovi da li kompanija „Kembridž analitika“ i dalje raspolaže spornim podacima, koje je nabavila od kompanije “Global Science Research”, prenosi Gardijan.

„Ako podaci i dalje postoje, to bi bilo teško kršenje pravila upotrebe Fejsbuka i neprihvatljivo kršenje poverenja i obaveza koje su ove grupacije preuzele“, naveo je „Fejsbuk“ u saopštenju.

Angažovanje forenzičara i ta rečenica iz saopštenja teško da će biti dovoljni da se ugasi požar, pa zvanicnici u SAD i Velikoj Britaniji pozivaju prvog čoveka „Fejsbuka“ Marka Zakerberga da svedoči.

„Vreme je da prestane da se krije iza profila na Fejsbuku“, naveo je britanski poslanik konzervativaca Demjan Kolins, predsednik komiteta za digitalni razoj, kulturu, medije i sport.

Kolins je samo jedan od zvaničnika koji je pozvao državne organe da sprovedu istragu, ali i da saslušaju čelnike iz drugih aj-ti giganata poput „Tvitera“ i „Gugla“.

Borbu istovremeno vode i povređeni korisnici kroz kampanju #DeleteFacebook čija je glavna poruka da je Fejsbuk u najboljem slučaju nešto zbog čega uzalud trošite svoje vreme, a u najgorem slučaju nešto što vam zaista nanosi štetu i narušava privatnost (kao u slučaju ovog skandala).

Objavljuju se uputstva na internetu kako da „nestanete“ sa Fejsbuka, a postoje pozivi i da se korisnici odreknu i drugih servisa koji imaju veze sa Zakerbergovom mrežom – Instagrama Votsapa.

Brisanja naloga sa Fejsbuka je jednostavno, ali uvek postoji opasnost, navodi se u upozorenjima na mrežama i internetu, da se nikada ne možete potpuno ukloniti sve što je dato Fejsbuku, jer postoji takozvani „nalog u senci“ gde se skladište navike korisnika, odnosi sa drugim ljudima i slično.

 

Gardijan

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here