Зденко Томановић: Био сам последњи адвокат који је Слободана Милошевића видео живог

Поделите:

Био сам последњи адвокат који је Слободана Милошевића видео живог и вероватно једини грађанин Србије који га је видео мртвог на кревету у ћелији.
Зденко Томановић, један од бранилаца Слободана Милошевића у Хашком трибунулу за кога се говорило да је „адвокат из сенке“ био је први кога је Милошевић позвао да дође у Хаг. Томановић је био и последњи адвокат из правног тима који га је видео живог, а вероватно и једини грађанин Србије који га је видео мртвог у ћелији. У интервјуу за Новости открио је како је текло суђење бившем председнику Србије, политичким интересима и зашто је боље да му није суђено у Србији.
„Сва врата у Трибуналу била су затворена, све ћелије затворене, није се чула ниједна реч, ниједан звук. Милошевићево тело било је на кревету, прекривено делимично чаршавом, са отвореном књигом и наочарама на столици поред кревета“, присећа се Томановић Милошевићеве смрти.

Милошевић га је ангажовао месец дана пре него што је изручен Хагу. Прихватио је случај и то је био велики изазов. И сам Милошевић му је рекао да ће ући у историју након што га је ангажовао. Дочекао га је обријан, у оделу. Правни вандализам коме је био изложен, подносио је, како каже са господском смиреношћу. Све је то видео као „освету и кажњавање за то што смо бранили своју земљу, што нисмо дозволили да НАТО злочини остану сакривени, јер смо помагали и свом народу изван Србије и изборили се да створе Републику Српску“, подсетио је на Милошевићеве речи. Грађани Србије и шира јавност преносе суђења пратили су на ТВ, а шта се дешавало иза затворених врата у Трибуналу је тајна. Правни саветници и најближи сарадници имали су увид у Милошевићеву одбрану, а Томановић је пре 15 година за Њујорк тајмс изјавио да би било потребно више од годину дана да се прегледају сви документи.
„Бити правни саветник Милошевићу у Хагу значило је и контактирати са веома широким кругом људи. То је значило и спознати Србију и српски народ изван Србије, али и сав јад наше политичке елите“, оцењује Томановић. Уверен је да би суђење у Србији, да се десило, било компромитовано, без јавних преноса и права на адекватну лекарску негу. У то је уверавао и свог клијента.

„У почетку су му ускраћивали и могућност да дође до бројних докумената значајних за одбрану. Првих година ниједан документ од државе нисмо добили, а истовремено су многобројни документи прослеђени тужилаштву у Хагу“, подсећа на тешкоће у припремању одбране. Није имао гаранције државе ни за пуштање из Трибунала као ни право на председничку пензију и додаје да Милошевићу након смрти „нису дали право на сахрану са државничким почастима као бившем председнику“.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here