Зехофер о Кемницу: И ја бих протестовао да нисам министар

Поделите:

Рекао је да може да разуме зашто су демонстранти били узнемирени због тог убиства и да их излазак на улице не чини нацистима

Министар унутрашњих послова Немачке Хорст Зехофер оценио је да је питање миграције у основи свих политичких проблема у тој земљи.

Он је изразио разумевање за протесте екстремне деснице у Кемницу, подстакнуте убиством Немца за које су оптужена два мигранта.

Зехофер, лидер Хришћанско-социјалне уније, дугогодишње чланице конзервативне коалиције немачке канцеларке Ангеле Меркел, рекао је да може да разуме зашто су демонстранти били узнемирени због тог убиства и да их излазак на улице не чини нацистима, преноси Дојче веле наводе листа Велт.

Он је додао да би, да није министар, и сам изашао на улице, али „свакако не са радикалима“.

С друге стране, Меркелова је јасно осудила радикалне демонстранте, рекавши да су у Кемницу виђене јасне слике мржње и „прогона невиних људи“.

Зехофер је казао и да његова странка није слепа за екстремизам крајње деснице и да ће они који салутирају некадашњем лидеру нациста Адолфу Хитлеру, што су радили неки од демонстраната у Кемницу, бити процесуирани, наводи Рајнише пост.

Зехофера, који је бескомпромисним ставом према питању миграције довео у питање опстанак владе раније ове године, критиковали су зато што није осудио протесте екстремне деснице у Кемницу.

Ти једнонедељни протести, често насилни, избили су 26. августа, пошто је објављено да су за убиство 35-годишњег Немца на градском фестивалу тог дана осумњичени 22-годишњи Ирачанин и 23-годишњи Сиријац.

Зехофер је оценио да је питање миграције један од главних разлога што су водеће немачке партије изгубиле подршку дела бирача и да би то било настављено да влада није променила мигрантску политику, преносе немачки медији.

 

Извор Бета/

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here