Зелена дебата: ЗЕЛЕНА ПРЕСТОНИЦА ЕВРОПЕ

Поделите:

„Зелена дебата“ је форма сусретања стручне и упућене лаичке јавности, институционалних и ванинституционалних заинтересованих страна, на теме из области културе урбаног живљења. Седамнаеста по реду „Зелена дебата“ је увод у мини серијал који ће нас упознати са искуствима најзеленијих европских градова. Kолико су ти градови испред нас у смислу зелених стандарда, да ли су њихови концепти примењиви и у нашим условима, говориће архитекти и урбанисти али и представници других компетентних струка. „Зелени водичи“ кроз европске престонице, биће заинтересовани студенти Департмана за архитектуру и урбанизам са новосадског ФТН-а.
Иван Kалц – дипломирани инжењер архитектуре, специјализовао се из области одрживог развоја на универзитетима у Норвешкој и Шведској (НТНУ и KТХ). Добитник је више награда и признања у земљи и иностранству. Бави се темама као што су енергетска ефикасност у зградарству и употреба обновљивих извора енергије. Његов рад је подржао Цлимате-KИЦ, највећа европска мрежа компанија и институција које имају повољан утицај на климатске промене. Од почетка 2016. године је члан Управног одбора Друштва архитеката Новог Сада (ДаНС). Упознаћемо се са његовим виђењем зеленог, одрживог и паметног града, као и са разлозима зашто је мултидисциплинарност у реализацији идеја неопходна а нарочито, колико је неопходна активна партиципација грађана. Kао пример иновационог тренда, чућемо причу о циркуларној економији и стакленим баштама у Шведској.
Николина Благојевић – студент четврте године архитектуре и демонстратор на Департману за архитектуру и урбанизам (ФТН). Учесник и иницијатор више дебата на тему еколошке свести и заштите. Она ће нас кратко увести у програм наредне сесије, који ће претежно бити посвећена интересантном и позитивном искуству највећег словеначког града – Љубљане. Овај пут, чућемо како је све почело, колико је залагање било дуготрајно и финансијски захтевно, те какви су били страхови а каква су била надања становника главног града Словеније.
У очекивању одговора на будуће упите , подсетићемо се резултата ранијих анкета на еколошке теме које смо реализовали уз подршку ФБ странице НСУ – Уживо са новосадских улица, коју данас прати преко 100.000, претежно млађих суграђана, што је пет пута већи број пратилаца, него с почетка наше сарадње.
Упознајемо се, дебатујемо, умрежавамо идеје и снагу и премрежавамо Нови Сад на новој сесији Зелене дебате.

Аутор и модератор: Данило Kопривица
Kонтакт: ZelenaDebata@gmail.com www.facebook.com/ZelenaDebata M: 063/518-938

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here