Жељко Ињац: ДС као последња баријера двопартијском систему Вучић-Ђилас

Поделите:

Омладина ДС је у праву!

Није рекао друг Тито, али ако ће вам бити лакше рачунајте као да јесте.

А ево и зашто:

ДС је једина баријера успостављању двопартијског система Вучић-Ђилас. Система који је најављен још пре формирања СНС. План је подразумевао реформисане Радикале као вечиту опозицију ДС-у. Међутим, план се изјаловио победом Николића 2012. на председничким изборима. Од тог момента ДС има константну силазну путању. Безбројне фракције ДС су постале неке нове и пре свега маргиналне странке, готово без икаквог утицаја, изузев можда као групе за притисак за потребе власти или Ђиласа. А сама ДС је постала сенка некадашње владајуће партије. Ђилас, захваљујући капиталу који поседује, и блискости опозиционом крилу политичара у које и сам спада, постаје политички фактор. Суштинска разлика између Ђиласа и Вучића заправо не постоји. Обојица су ауторитарни и обојица сматрају да је демократија само лепа бајка за лаковерне. Постоји само разлика у методу владања и средствима финансирања сопствених политичких партија.

Жељко Ињац: Вучићев и Ђиласов двопартијски систем

Ђиласов блок или СзС је у финализацији процеса формирања Савеза-политичких послушника. Вучић је то урадио одавно.
ДС је била и још увек јесте партија око које се води битка, и то је један занимљив феномен јер је ДС одавно отписана чак и од чланова ДС. Па ипак, једини легитимни наследник Ђинђићеве политике јесте ДС. Присталица ове политике је све мање, али она још увек има тежину и упориште у гласачком телу. Гашењем ДС и Вучић и Ђилас ће моћи несметано да својатају политику и наслеђе Ђинђића и неће постојати трећи политички фактор, који би функционисао независно у том монструозном двопартијском систему. Док год ДС постоји двопартијски систем није могуће реализовати у потпуности. На жалост, ово је једина тренутна вредност ДС.

Када Лутовац говори како Вучић жели да разбије ДС он то заправо ради по инструкцијама Ђиласа који исто тако жели да разбије ДС, односно да га потпуно интегрише у СзС. Јер је управо Лутовац Ђиласова инсталација у ДС-у.

Ђилас је први довео ДС у дужничко ропство и финансијски уништио ту странку. Вучић је потом делове ДС интегрисао у СНС.
Но и тако осакаћен ДС је остала превише утицајна да би се неометано увео двопартијски систем Вучић-Ђилас.
Сада двојац Ђилас-Вучић желе што пре да заврше пројекат двопартијског система, а на том путу им стоји већ разрушена, осакаћена, осиромашена и дезоријентисана Демократска странка.

Распуштањем омладине Демократске странке задат је коначан, можда и смртоносан, ударац ДС. ДС нема више снаге за нове поделе, на рецимо неки про Ђиласов ДС и неки независни, а уклањањем омладине Ђилас коначно у потпуности преузима ДС и ставља га под своју контролу. Ма колико то звучало парадоксално, то управо одговара и Вучићу. Брисањем ДС са политичке сцене Србије завршава се време вишепартијске демократије и отпочиње време двопартијског система Вучић-Ђилас. Уништавањем ДС Вучић и Ђилас су закопали демократију у Србији. Није баш да ће бити као у време комунизма, али није да није.

Фејсбук: Жељко Ињац

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here