Željko Injac: DS kao poslednja barijera dvopartijskom sistemu Vučić-Đilas

Podelite:

Omladina DS je u pravu!

Nije rekao drug Tito, ali ako će vam biti lakše računajte kao da jeste.

A evo i zašto:

DS je jedina barijera uspostavljanju dvopartijskog sistema Vučić-Đilas. Sistema koji je najavljen još pre formiranja SNS. Plan je podrazumevao reformisane Radikale kao večitu opoziciju DS-u. Međutim, plan se izjalovio pobedom Nikolića 2012. na predsedničkim izborima. Od tog momenta DS ima konstantnu silaznu putanju. Bezbrojne frakcije DS su postale neke nove i pre svega marginalne stranke, gotovo bez ikakvog uticaja, izuzev možda kao grupe za pritisak za potrebe vlasti ili Đilasa. A sama DS je postala senka nekadašnje vladajuće partije. Đilas, zahvaljujući kapitalu koji poseduje, i bliskosti opozicionom krilu političara u koje i sam spada, postaje politički faktor. Suštinska razlika između Đilasa i Vučića zapravo ne postoji. Obojica su autoritarni i obojica smatraju da je demokratija samo lepa bajka za lakoverne. Postoji samo razlika u metodu vladanja i sredstvima finansiranja sopstvenih političkih partija.

Željko Injac: Vučićev i Đilasov dvopartijski sistem

Đilasov blok ili SzS je u finalizaciji procesa formiranja Saveza-političkih poslušnika. Vučić je to uradio odavno.
DS je bila i još uvek jeste partija oko koje se vodi bitka, i to je jedan zanimljiv fenomen jer je DS odavno otpisana čak i od članova DS. Pa ipak, jedini legitimni naslednik Đinđićeve politike jeste DS. Pristalica ove politike je sve manje, ali ona još uvek ima težinu i uporište u glasačkom telu. Gašenjem DS i Vučić i Đilas će moći nesmetano da svojataju politiku i nasleđe Đinđića i neće postojati treći politički faktor, koji bi funkcionisao nezavisno u tom monstruoznom dvopartijskom sistemu. Dok god DS postoji dvopartijski sistem nije moguće realizovati u potpunosti. Na žalost, ovo je jedina trenutna vrednost DS.

Kada Lutovac govori kako Vučić želi da razbije DS on to zapravo radi po instrukcijama Đilasa koji isto tako želi da razbije DS, odnosno da ga potpuno integriše u SzS. Jer je upravo Lutovac Đilasova instalacija u DS-u.

Đilas je prvi doveo DS u dužničko ropstvo i finansijski uništio tu stranku. Vučić je potom delove DS integrisao u SNS.
No i tako osakaćen DS je ostala previše uticajna da bi se neometano uveo dvopartijski sistem Vučić-Đilas.
Sada dvojac Đilas-Vučić žele što pre da završe projekat dvopartijskog sistema, a na tom putu im stoji već razrušena, osakaćena, osiromašena i dezorijentisana Demokratska stranka.

Raspuštanjem omladine Demokratske stranke zadat je konačan, možda i smrtonosan, udarac DS. DS nema više snage za nove podele, na recimo neki pro Đilasov DS i neki nezavisni, a uklanjanjem omladine Đilas konačno u potpunosti preuzima DS i stavlja ga pod svoju kontrolu. Ma koliko to zvučalo paradoksalno, to upravo odgovara i Vučiću. Brisanjem DS sa političke scene Srbije završava se vreme višepartijske demokratije i otpočinje vreme dvopartijskog sistema Vučić-Đilas. Uništavanjem DS Vučić i Đilas su zakopali demokratiju u Srbiji. Nije baš da će biti kao u vreme komunizma, ali nije da nije.

Fejsbuk: Željko Injac

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here