Жељко Ињац: Нема правог човека без падова и успона

Поделите:

Причао један стари попа да за време комунизма нису смели грешити. Вели, то је био такав систем да ти није дао да будеш грешник. Па додаје: Ни Бог није то никад захтевао од човека, већ му је дао слободу.

Данас, у једном мањем делу наших побожних православаца се чврсто држе овог комунистичког постулата да човек не сме да буде грешан, иако је то заправо слобода коју му је Бог даровао и управо ти падови и грешке нас чине људима.

Наравно да је човек позван да превазиђе своју грешност и постане бог по благодати, али не кроз закон, већ кроз веру, барем тако тврди апостол Павле.

Одузимати људима слободу је својствено тоталитаристичким друштвима. Без обзира који је повод. Може бити ето и тај најсветији, ипак је то бездушно и нељудски.

Наши нови Фарисеји не желе ту слободу да дају људима. Да је сад жив Карађорђе они би му нашли безброј мана и ни једну врлину. Да је сад са нама Свети Сава прозвали би га Фанариотом. Нико им не ваља, а и како би, кад су сви заправо само људи, што значи ипак грешни.

Нема правог човека без падова и успона. Само лицемери никада не падају али ни не устају, него заувек остају фарисејчине!

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here