ЗЕМАН ПРОГЛАСИО СЕБЕ НАЈБОЉИМ ПРИЈАТЕЉЕМ ИЗРАЕЛА: Ако издамо Израел, издали смо себе!

Поделите:

Председник Чешке Милош Земан прогласио је данас себе “најбољим пријатељем” Израела и упутио “поруку солидарности с јеврејским народом”.

“Премијер Бењамин Нетањаху је рекао да је Чешка најбољи пријатељ Израела у Европи. Питам се зашто само у Европи. У сваком случају, ја сам најбољи пријатељ Израела у читавој мојој земљи”, рекао је Земан у израелском парламенту Kнесету.

Земан, који је синоћ допутовао у тродневну посету Израелу, подсетио је на историјску подршку Чешке јеврејској држави и народу и означио срамном “подршку Европског парламента за палестинске екстремисте”, пренели су израелски медији.

“Ако издамо Израел, издали смо себе”, рекао је чешки председник, што су израелски посланици поздравили аплаузом.

Он је изразио наду да ће сутрашње отварање “Чешке куће” у Јерусалиму, која ће се између осталог бавити туризмом и трговином две земље, довести до пресељења амбасаде Чешке из Тел Авива у Јерусалим.

“Ја нисам диктатор, на несрећу, али обећавам, учинићу све што могу”, додао је Земан.

Нетањаху и председник Kнесета Јули Еделштајн поменули су историју чешких Јевреја и првог председника Чехословачке Томаша Масарика који се противио антисемитизму и подржавао ционизам. По Масарику је назван један град на северу Израела.

 

Beta

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here