Жикица Шпанац 7. јула није почео устанак него је пуцао у Србе

Поделите:

Београд – „И даље постоје отпори да се прихвати истина о томе шта се десило у Белој Цркви 1941“, каже за „Блиц“ Гојко Лазарев, судија који је рехабилитовао жандарме које је пре 75 година убио Жикица Јовановић Шпанац.

„Тог 7. јула 1941. Жикица Јовановић и још један локални алкохоличар Цветин Солдатовић пуцали су на обичне српске жандарме Богдана Лончара и Миленка Браковића, иако тамо и на 50 километара у околини није било ниједног немачког војника. Те чињенице које показују да то није могао бити почетак устанка против окупатора већ почетак борбе за власт и револуције неки и даље одбијају да прихвате“, каже Лазарев који је сада председник Вишег суда у Шапцу.

Он наводи да највише отпора чињеницама пружају људи који су деценијама били изложени комунистичкој пропаганди која је 7. јул славила као Дан устанка у Србији.

„Људи тешко прихватају промене и стварност која је другачија од њихових уверења. Они који су били на страни Јосипа Броза не желе да сагледају чињенице па ће и ове године славити тај дан, када је у ствари Србин пуцао на Србина“, наводи Лазарев.

На питање да ли је добијао претње због председавања већем које је 11. децембра 2008. рехабилитовало убијене жандарме, Лазарев одговара да су му упућиване оштре речи, али да их није схватао као претње.

„Неколико припадника партизанског покрета ми је упућивало разне речи. Један народни херој ми је рекао да је срамота што сам судија. Нисам реаговао јер је потребно време да се прихвати истина“, наводи Лазарев.

Он је једно време остао без посла, али каже да у томе није била пресудна одлука о рехабилитацији жандарма, већ то што се борио против локалних моћника за независност судства.

Датум 7. јули 1941. када је политички комесар Жикица Јовановић Шпанац на Ивањданском вашару у Белој Цркви код Крупња убио српске жандарме Богдана Лончара и Миленка Браковића слављен је до 2001. године.

Првој прослави 1945. присутвовао је и Јосип Броз Тито који је предложио Јовановића за народног хероја. Богдану Лончару је 2000. подигнут споменик у порти цркве Светог Ђорђа у Белој Цркви, а поред њега је 2002. подигнут и споменик Миленку Браковићу.

„Жикица је убио жандарме из идеолошких разлога“

„Лончар и Браковић су убијени без одлуке суда и без спроведеног поступка, само из идеолошко-политичких разлога, као жртве прогона и насиља од стране припадника партизанског покрета, чиме је повређено њихово право на живот“, навео је судија Гојко Лазарев у образложењу рехабилитације Богдана Лончара и Миленка Браковића.

Вук З. Цвијић / Блиц

Поделите:

4 Коментари

  1. Mora se biti bolesno pokvaren ili pokvareno bolestan da bi se likvidacija Srba od strane etničkog Srbina proglasila za herojsko delo borbe protiv germanskog okupatora.

  2. Postavlja se pitanje… u čije ime su se pojavili žandarmi??? U ime naroda ili u ime okupatora! Ne mora revolucija da počne tako što ćeš ubiti “stranca” koji je okupirao tvoju zemlju, već može da počne tako što ćeš ubiti i njegovog predstavnika pa makar on bio i Srbin! Kroz istoriju imate mnogo primera da su se revolucije dešavale i protiv tuđih, kao i protiv svojih predstavnika vlasti!

  3. Plitak si ti Bobe cim ne rezonujes da svaka drzava slobodna ili okupirana mora da ima tzv. Cuvare reda kako god se zvali,koji odrzavaju poredak u drzavi inace bi nastala opsta hajducija i rasulo u toj drzavi sto ne odgovara bilo kome ko ima zdravu pamet,ne samo okupatoru.U toku okupacije u Srbiji od 1915,do 1918 okupator nije uspostavljao organe reda pa je obican narod,cesto porodice bez muske glave u kuci stradali od razbojnika zvani ajduci,sa kojima su se zandari po oslobodjenju deset godina ganjali da ih istrebe.Eto i ti ajduci su bili revolucionari koji su tlacili ,i zlocine vrsili nad svojim narodom a ne nad okupatorom kao i tvoji komunisti koji su najzesce ratovali protivu cetnika a sa nemcima i ustasama ostvarili su Sedam Bezanija.

  4. Жикица Шпанац је типични представник терористичке организације која је Југославију окупирала од 1945 до 1990 године.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here