Живадин Јовановић: Србија је ту где је, ни на истоку ни на западу!

Поделите:


Господин Вес Мичел, помоћник државног секретара САД, добродошао је у Београд.
Поставио бих му питање о томе какав је његов и однос садашње америчке администрације, према резолуцији Савета безбедности 1244, чије су архитекте биле његове раније колеге: Строуб Талбот и Ричард Холбрук. То би у многоме разјаснило све шпекулације око наводног америчког плана од „четири тачке“ за статус Косва и Метохије.
Потврдио бих да Србија води независну политику руковођена својим националним и државним интересима, да је војно неутрална и да, поред стратегије равноправног укључивања у Европску унију, развија стратешке односе са Русијом и Кином, да жели и настоји да развија пријатељске односе и свестрану сарадњуса САД , уз међусобну равноправност и уважавање.
Ово је, поред осталог, јутрос изјавио Живадин Јовановић, председник Београдског форума за свет равноправних, учествујући у популарном јутарњем програму ТВ Пинк, водитеља Дее Ђурђевић и Предрага Сарапе.

Јовановић је такође рекао да је политика САД према Србији и Балкану, интегрални део америчке стратегије утврђене априла 1999. године на самиту НАТО у Вашингтону поводом обележавања педесете годишњице оснивања Алијансе. То је стратегија непрекидне војне експанзије на Исток, ка руским границама. Иако је усвојена у посве другим светским реалностима, САД се и даље руководи њеним циљевима.
У складу са тим, САД у пракси дају предност другим партнерима на Балкану.
Више пута, у америчком Конгресу, речено је да треба спречити да српски народ икада буде политички фактор на Балкану. На самиту НАТО, априла 2000. године, у Братислави, САД су тражиле од савезника да што пре признају нову државу Косово, и да Србију искључе из европског развоја. Искуства у међувремену потврдила су континуитет ове политике – сматра Јовановић.
Коментаришући посету помоћника америчког државног секретара, Веса Мичела Београду и изјаву команданта НАТО за Европу, генерала Куртиса Скапаротија у Конгресу, да Србија и српски народ наводно представљају проблем на Балкану, Јовановић је рекао да то одражава огроман утицај америчког војноиндструјиског комплекса на спољну политику САД.
Везано за изјаву Мичела да његова посета Србији и Балкану има за циљ да охрабри везивање региона за Запад, Јовановић је оценио да је то такође део стратегије ширења на Исток, а да изјава није у складу са принципима слободног избора и вођења независне политике сваке земље. Сматра, ако су САД за себе прихватиле принцип ,,Америка на првом месту“, онда је једино исправно да се друге земље ничим не ограничавају да оне, за себе, буду на првом месту.
На питање водитеља Сарапе шта мисли о америчкој тези да је Србија ,,на линији ватре“, Јовановић је рекао да не види ватру, нити је икоме потребна. Потребно је да сви радимо за мир. ,,Србија је ту где је. Коме то није јасно, нека погледа географску мапу- видеће да Србија није ни на Истоку ни на Западу, и да се не може изместити“- оценио је Јовановић

Живадин Јовановић, Београдски форум за свет за равноправних

Поделите:

3 Коментари

  1. Zivadin Jovanovic ministar inostranih poslova za vreme najveceg srpskog diplomatskog sloma 1998-2000 – pametnom dosta. Kakav je to diplomata koji je ucestvovao u unistenju svoje zemlje bez ikakvih dobitaka. Diplomate su Taleran, Meternih, Bizmark, knez Milos koji su razumeli svet oko njih, mogli da prevedu zednog preko vode i da bez gubitaka ostvare ogromne dobitke za svoje drzave i nacije. A ne ovi nasi bilmezi iz 90tih. Ne moze Srbija da napreduje sa ovako neskolovanom politickom elitom: nekad su nasi drzavnici tecno govorili 3-4 strana jezika, skolovani na Sorboni, u Svajcarskoj, Nemackoj i Austriji, a sad Dacic ne zna ni Srpski a ministar diplomatije a Toma megagiga diploma predsednik (srecom bivsi).

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here