Живимо у време неиспаваних људи: Идеално радно време – од 10 сати

Поделите:

Научници са Оксфорда тврде да су данас људи исцрпљени због неиспаваности, што лоше утиче на продуктивност рада. Ђаци не могу да се фокусирају пре 8,30, средњошколци пре 10, а студенти пре 11 сати

МАЛО је оних којима радно време почиње у 10 часова, али стручњаци упозоравају да то није никаква привилегија, већ може да буде контрапродуктивно. Ово се нарочито односи на особе млађе од 55 година које због ранијег устајања осећају умор, имају слабији имунитет, склоније су болестима и под већим су стресом. Последице су лоша меморија и мањак пажње, а може да одведе и у крајност као што су алкохолизам и дрога, тврде научници за универзитета Оксфорд.

Они сматрају да су људи исцрпљени јер нису довољно спавали, а то утиче на продуктивност рада. После 55. године потребно нам је мање сна, али до тада би било пожељно да радно време почне тек у 10 сати, што се односи и на ученике и студенте. Студија је показала да десетогодишњи ђак не може добро да се фокусира на наставу пре 8.30, средњошколци пре 10.00, док би за студенте било идеално да настава почне после 11 сати.

– Живимо у друштву у коме су људи ненаспавани – каже др Пол Кели са Оксфорда. – Не можемо да променимо наш дневни биоритам, нити да научимо да устајемо у одређено време. Недостатак сна је мучење. Друштво би морало да усклади почетак радног времена и школских обавеза са природним људским сатом како радници, ученици и студенти не би имали здравствене и психичке проблеме.

Novosti

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here