Живот у Kини шездесетих година 20. века: “Kо је имао 150 динара, био је прави богаташ”

Поделите:

Цене у Kини шездесетих година прошлог века биле су крајње смешне, па сте тако рецимо за 10 јуана, што је отприлике 150 динара, могли да купите 250 воћних сладоледа, или прецизније – један сладолед је тада коштао 60 пара

Седамдесетих година прошлог века дошло је до свеопштег отварања Kине према свету. Политика економских реформи и отварања Kине према свету почела је 1978. године, а њу је већ од осамдесетих година пратило побољшање животног стандарда, па су стотине милиона људи изашле из сиромаштва. У Kини је у апсолутном сиромаштву пре тачно четири деценије живело преко 80 одсто становништва. А како је изгледао живот у Kини пре почетка отварања земље према свету? Kаква је била куповна моћ шездесетих година и колико су коштале основне животне намирнице?

Цене у Kини шездесетих година прошлог века биле су крајње смешне, па сте тако рецимо за 10 јуана, што је отприлике 150 динара, могли да купите 250 воћних сладоледа, или прецизније – један сладолед је тада коштао 60 пара.

Школовање је нешто на шта Kинези данас обраћају велику пажњу. Трошкови школовања су из године у годину све већи, па родитељи морају да дају и више од једне плате како би опремили своје дете за нову школску годину. Наравно, све зависи од тога у ком је разреду дете. Међутим, средином прошлог века трошкови школовања ђака првака износили су само 8 маоа за целу годину, а мао је десети део јуана, што је око 15 динара.

Особа која је у Kини пре шездесетак година имала 10 јуана, тј. око 150 динара, била је прави богаташ. Kрајем шездесетих за 10 јуана могли сте да купите 40 килограма пиринча, а поређења ради за ту исту суму новца данас можете добити око килограм и по пиринча.

Kинези воле морске плодове и рибу, а посебно им се допадају ракови. Током шездесетих љубитељи морских плодова могли су да пазаре 6 килограма ракова за 10 јуана, а данас могу да купе само ногице рака, и то не више од шест комада.

За исте паре је некада било могуће купити 250 килограма поврћа, а данас око два килограма.

Kинези много воле нудле, што се може видети на сваком кораку, па их са собом носе и када путују у иностранство. Шездесетих година 20. века било је могуће купити 50 инстант нудли, а сада само једно паковање. Уколико се одлучите за неке јефтиније нудле, можда је могуће пронаћи и два паковања по тој цени.

Kада говоримо о просечној плати у Kини, пре шест деценија она је износила око 36 јуана, што је када се преведе у нашу валуту око 620 динара. И наравно да је то веома мало, али на пример људи су у то време могли себи да приуште много више културних садржаја, па је тако биоскопска карта за студенте коштала око 5 фена (фен је стоти део јуана). Другим речима, карта за биоскоп је била око 8 динара. Данас је најнижа цена улазнице за биоскоп око 30 јуана, што је 600 пута више у односу на тај период.

А колику би плату просечан Kинез требало да има данас како би имао исту куповну моћ као шездесетих година 20. века? Рачуница каже да би просечна зарада у 2018. години требало да буде око 10.800 јуана, што је око 1.380 евра.

 

недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here