Златиборски камп под будним оком полиције и руских безбедњака

Поделите:

Изненађује најава Удружења учесника оружаних сукоба на просторима бивше Југославије да ће и овог лета организовати нови омладински патриотски камп на Златибору, иако је претходни затворила полиција

Kада је руска државна агенција Тас 9. новембра прошле године објавила вест да су службеници руске Федералне службе безбедности (ФСБ) 7. новембра у граду Рјазању у Русији „привели неколико чланова приватне војне компаније EНOT.”, јавност у Србији се присетила активности које су спровођене у омладинском патриотском кампу на Златибору, отвореном 9. августа прошле године.

Наиме, како је тада известио Тас, припадници ФСБ-а привели су 7. новембра у Рјазању неколико чланова приватне војне компаније EНOT, заинтересовани за активности организације након што је она почела да ради управо са малолетницима. „У посебним камповима тинејџери су обучавани да пуцају и користе експлозив”, навео је Тас.

Отуда изненађује најава Удружења учесника оружаних сукоба на просторима бивше Југославије да ће и овог лета организовати нови омладински патриотски камп на Златибору, иако је претходни затворила полиција. Према наводима београдских медија, поменуто удружење ће организовати и ново, пето путовање у војно-патриотски камп у Русију, иако је у међувремену руска државна агенција истакла да се чланови ултрадесничарске организације EНOT терете за извршење кривичног дела из члана 282 Кривичног законика Руске Федерације, који се односи на „подстицање мржње или непријатељства, као и понижавање људског достојанства”, и члана 150, који се односи на „укључивање малолетника у извршење кривичног дела”.

Садржаји објављени на званичном сајту ове организације енотцорп.орг нису више доступни, док је сајт такође престао са радом. Званични јутјуб канал EНOT Цорпа и даље постоји, међутим са њега су уклоњени видео-материјали из омладинско-патриотских кампова које је EНOT Цорп организовао у Русији, као и из омладинско-патриотског кампа Златибор 2018, што је био један од експлицитних доказа да је EНOT Цорп подржао камп на Златибору.

Управо је по моделу патриотско-омладинских кампова у Русији, у организацији EНOT Цорпa, у којима су деца пролазила војну обуку уз коришћење хладног оружја и реплика аутоматског оружја и бомби, Удружење учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије организовало 2017. године одлазак деце из Србије у кампове у Русију. Годину дана касније, у августу 2018, Удружење је формирало спорни омладинско-патриотски камп Златибор 2018, на западу Србије. Део војне обуке полазницима кампа, међу којима је било и малолетних лица, држали су и чланови EНOT Цорпa који се налазе под истрагом руске тајне службе.

Камп на Златибору је после великих полемика у јавности, седам дана након званичног отварања, затворен по налогу министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића због, како је рекао, „могуће злоупотребе деце и узнемирења јавности”. Реаговао је и председник Србије Александар Вучић, који је изјавио да „оно што се дешавало на Златибору и камп у којем су деца имала војну обуку, није Србија будућности” и поручио да такве ствари држава Србија неће толерисати. Тада је шеф државе поменуо и „неодговорне политичаре”, али није директно изговорио име Милана Стаматовића, председника општине Чајетина, која је издала дозволу за одржавање кампа.

Уочи полемика о могућој злоупотреби деце у кампу, Стаматовић је камп на Златибору назвао „хуманитарним и патриотским”, описујући га као место где се деца уче традиционалним српским вредностима”.

– Ово није војни камп где се деца обучавају за терористичке акције, како нас оптужују у јавности. Ми нећемо због тих оптужби одустати, већ ћемо се трудити да камп постане традиционалан, како би што више деце могло да научи оно што не могу кроз редовно школовање, јер нема више одбране и заштите као предмета у школама – говорио је Стаматовић, који је члан опозиционог Савеза за Србију.

Амерички амбасадор Кајл Скот тада је изјавио да „Руси подржавају паравојне скупове, а ми кошаркашка окупљања и такмичења из географије”.

У међувремену, Удружење учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије најавило је на својој званичној фејсбук страници одржавање другог омладинско-патриотског кампа у Србији под називом Златибор 2019, уз подршку општине Чајетина, и позвало на учешће „децу и младе старости од 14 до 24 године”.

На снимцима о обуци деце на прошлогодишњем кампу на Златибору виде се млади у униформама и са репликама оружја у рукама, а организатор кампа Жељко Вукелић говорио је да се млади уз помоћ инструктора из Русије и пензионисаних припадника полиције и војске „обучавају да се бране”. Вукелић у томе није видео ништа спорно.

У кампу је августа прошле године обуку похађало четрдесет четворо деце и младих, узраста од 12 до 23 године, из Србије, Црне Горе и Републике Српске. Медији су писали да су то углавном деца ратних војних ветерана.

Остаје нејасно како ће тећи организација летњег кампа ове године, ако се активности организатора налазе под будним оком не само снага безбедности државе Србије, већ и Руске Федерације.

Kurir

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here