ЗЛОЧИН НАД СРБИМА СЕ НЕ КАЖЊАВА: Пресуде понизиле српске жртве

Поделите:

ОСУЂУЈУЋА пресуда од две године, коју је Суд БиХ у септембру изрекао Менсуру Ђакићу и ослобађајућа пресуда Бегзаду Кајтазију за злочине почињене над српским становништвом у Буковцу и Буквику у септембру 1992. године представљају увреду, како за преживеле сроднике страдалих,тако и за убијене цивиле ових села.

Ово је речено на конференцији за медије коју су организовали представници месних заједница Буквик и Буковац, и борачких Удружења насталих из Отаџбинског рата.

– У допису Суду БиХ затражили смо да се у току жалбеног поступка прошири оптужница или да се подигне нова за Ђакића и остале његове војнике, као и за командни кадар 108. бригаде Хрватског већа одбране /ХВО/ и Другог корпуса такозване Армије БиХ – рекао је члан УО МЗ Буквик Слободан Мијатовић.

Мијатовић је подсетио да је Ђакић био командант Првог батаљона и да је командовао главним нападом из правца места Витановићи кроз Доњи Буквик према центру Буквика, где је убијено 26 мештана Улица, Буковца и Буквика, као и приликом напада на Буковац 11. септембра, када је убијено осморо грађана Буковца.

Разочарање исходом суђења није крила Ружа Веселиновић, којој су убили 18-годишњег сина Перу.

– Пуних 25 година нико није одговарао за тај злочин. Сина смо пронашли након четири године у дворишту једне жене преко СФОР-а – рекла је Веселиновићева.

Њена презимењакиња Јока, која је у рату изгубила супруга, каже да је разочарана пресудом.

У жалби упућеној Суду БиХ Буквичани подсећају да су пресудом жртве поново повређене и понижене, народ узнемирен и огорчен.

– Сматрамо да је засада овај вид протеста најлогичнији, те апелујемо да извршиоци треба да буду кажњени по заслузи – стоји на крају жалбе.

ПРОПУСТИ И ОПТУЖБЕ

ПРЕМА пресуди, Ђакић је као командант Првог батаљона 108. бригаде ХВО проглашен кривим да је из непосредне удаљености посматрао припадника батаљона, којим је командовао како убија три заробљена лица српске националности, пропустивши да казни починиоца.

На истом суђењу Кајтази је ослобођен оптужбе да је током војне акције на село Буквик убио сестре Милку и Радојку Брестовачки.

novosti.rs, М. ДРАГАНИЋ
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here