Зоран Ђуровић: Нема пара, нема попова!

Поделите:

1. Бугарској патријаршији недостаје 1700 свештеника (наш бугарски сабрат Тенчо Веселинов, свештеник у Грацу, каже да недостаје и много епископа – просто нема ко)
2. Свештеници у пензији су и даље активни, опслужују по неколико села, а сви, стари и млади, примају генерално бедне плате – око 250€, због чега иду у надницу на Запад
3. Патријаршија нема новца за више (ако им је веровати, мада по ономе што сам чуо, истина је)
4. Свештеници имају синдикат, неки зарађују додатно од награда за крштења и венчања, али то прави разлику само у великим и богатијим градовима (дакле вероватно у 3-4 града)
5. Кандидата за свештенство нема (зашто би ишли у богословију кад могу да раде у Западним земљама за пристојну плату)
6. У ПОЈЕДИНИМ МЕСТИМА, ЉУДИ ГОДИНАМА НИСУ ИМАЛИ СЛУЖБУ (о редовном причешћивању да не говоримо), ЈЕР НЕМА КО ДА СЛУЖИ!
* * *
Мислим да би се требало замислити над овим сазнањем. Бугарска патријаршија је древна, али ипак у дубокој кризи очигледно. Уствари, све древне Патријаршије Истока су кризи. Питање је сад – да ли недостатак велике количине новца (а то би вероватно решило кадровски проблем у Бугарској) – саопштава свима нама у Цркву врло неугодну истину: нема пара – нема свештеника?!

Извор: Фејсбук профил Зорана Ђуровића

Поделите:

1 COMMENT

  1. Рече отац Зоран који је и сам на Западу. Труло и бедно. Много ме подсећа на четнике који су после рата избегли у Америку и онда из хладовине посматрали Србе и Патријарха у Београду и критиковали како сарађују са Титом и комунистима. Јел живи отац Зоран од 250 евра месечно? Колико кошта метар фескописа, којим се он бави?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here