Zoran Đurović: O Nikodimu ravnozemljašu kome je Amfilohije obećao mitru!

Podelite:

U više navrata je o. Zoran Đurović, poznatiji kao Ava Rimski, pisao javno o tlapnjama Arhimandrita dr Nikodima Bogosavljevića, ali sam pisao i nekolicini Episkopa upozorivši ih na štetni rad ovog solunskog doktora. Tamo i napisah da će otići u sektu, a to se sada i ostvari, jer je juče, Jul 10, 2018, publikovao na svom blogu[1] Objava prekida pominjanja i opštenja. Opštenje je prekinuo sa Njegovim Preosveštenstvom Gospodinom Milutinom, Episkopom valjevskim.

Da kolegi nije bilo dobro, videlo se odavno, a stvari su se otele kontroli kad je uspeo je da proizvede 3 knjige u 2017: 1) Ipak se ne okreće, ludačka teza da je zemlja ravna ploča i da sve oko nje kruži; 2) Protiv učenja ep. Ignjatija (Midića), nešto slično što uradi i Artemije; 3) Prilog izmirenju raskola ep. Artemija.

Dobroobavešteni tvrde da mu je Mitropolit Amfilohije obećao da će ga progurati za Vladiku, pa je ovaj napustio svoju zakonitu suprugu i zamonašio se. Po svoj prilici, njegov spiritus movens treba tražiti u virusu koji se zove mitrizam. U svrhu bogaćenja svog kurikuluma, doktorira u Solunu, ali kako mitra nije stizala, omrnu mu duh na Mitropolita, pa napisa uradke i protiv njega, od kojih je najpoznatiji: O kanonizaciji Petra Drugog Petrovića Njegoša, ali nikad nije propuštao priliku da ga spomene i za druge stvari.

Umesto da ga raščini, Amfilohije se poveo onom: Brigo moja pređi na drugoga, pa mu daje otpust za Milutina valjevskog. Tamo je udomio i već proslavljenog černogorskog propovednika, monaha Arsenija. Čisto sujmam da će ikoga više tamo moći poslati. Milutin postavlja Nikodema u crkveni sud i za duhovnika eparhije. Takođe on odobrava sveštenicima šta mogu da publikuju. Sasvim je jasno da Vladika Milutin nije obdaren razlikovanjem duhova, pa je ovu štetočinu postavio na bitna mesta. Jer, Nikodemo nije poludeo juče. Bolest ima svoju istoriju. Koji normalan čovek može govoriti danas da je zemlja ravna ploča i da se zvezde razvoze po nebu u nekom malom crvenom automobilu? I još napiše knjigu o tome! I odatle sumašedšiji ravnozemljaši crpu autoritet za besmislene teze kako Biblija, Oci i Crkva tvrde da je zemlja ravna! Tako mi jedan drugar izađe i reče da to Crkva tvrdi jer je čitao Nikodimovu knjigu. Ja sam pokušao da mu objasnim da je to privatno Nikodemovo izdanje, a ne crkveno, jer nema od Crkve Nihil obstat quominus imprimatur. No, objasniti nešto ravnozemljašu je nemoguća misija, pogotovo kad vidi ovog šarlatana koji se stalno potpisuje sa Arhimandrit dr. Neznalice je titulama lako zavesti.

Milutin, u stvari, nije ni mogao pomoći Nikodemu, jer je i sam poznat po nekim briljantnim izletima: „Pored mnogih jeresi, nećemo zaboraviti rimsku jeres – rimskog papu, koji je najveću jeres proglasio na ovome svetu, kada je rekao, da je on namesnik Sina Božijeg, vicarius filii dei. Kako to, papo rimski, kako ti, smrtan čovek, možeš biti naslednik, namesnik Sina Božijeg? – Nije istina, ma koliko to bilo teško da razumeju i da shvate. On je rodio Martina Lutera, a Martin Luter na hiljade sekti koje haraju svetom, koje često puta krv ljudsku piju, decu ubijaju da bi krv pili, razne sekte užasne, koje su plod, rekao sam čiji“.[2]

Odavde je sledeći korak napravio Nikodemo, tvrdeći kako pape piju krv deci koju žrtvuju Satani. Piše: „I za kraj najvažnije: „Žrtveni kult ‘Deveti krug’, star je najmanje dve stotine godina. Sud je pokrenuo istorijski proces za zločine trgovine decom i kultnih ritualnih ubistava. Povedena su dva sudska postupka protiv sadašnjeg pape Francisa. Tokom drugog zasedanja Suda (ICLCJ) u Briselu, održanom 17. avgusta 2014. pet sudija i 27 članova porote iz šest zemalja uključujući SAD, razmatrali su dokaze o nestanku preko 50.000 dece u Kanadi, SAD, Argentini i Evropi koja su bila žrtve Devetog kruga ritualnog žrtvovanja dece. Tokom zasedanja, glavni tužilac Tribunala predstavio je dokument Katoličkog jezuitskog reda pod nazivom ‘Magisterial Privilege’ datiran na 25. decembar 1967. u kome se kaže da je svaki novi Papa dužan da učestvuje u Devetom krugu satanskih ritualnih žrtvovanja živorođene dece, uključujući i pijenje njihove krvi. Dokument je napisan na latinskom jeziku, pribavljen je iz tajnih vatikanskih arhiva i jasno ukazuje na to da su jezuiti vekovima imali utvrđen plan da ritualno ubijaju kidnapovanu novorođenčad i potom piju njihovu krv. Plan potiče od ideje o sticanju spiritualnih moći ispijanjem krvi nevinih, što je trebalo da osigura političku stabilnost papstva u Rimu. Počevši od 1773, ovaj plan se sprovodi od strane Rimokatoličke crkve, jezuita, svakog pape i kandidata za papu koji, da bi postao papa, mora da bude deo ovih žrtvenih ritualnih prava, koja uključuju silovanja, torturu i ubistvo novorođene dece i adolescenata… Pred Sudom u Briselu pokrenut je i proces protiv sadašnjeg Pape Francisa za zločine trgovine decom i učestvovanja u ritualnim ubistvima Devetog kruga žrtvovanja“.[3]

Sve je u redu dok se protiv Pape i katolika izriču ovakve opscene stvari, i niko iz SPC ne reaguje, umesto da se pozovu na odgovornost zbog širenja laži i jezika mržnje, koji je u suprotnosti sa Isusovom molitvom Ut Unum Sint (Da svi budu jedno!), a zašta se molimo na svakoj liturgiji! Kako pisah za artemite: Počeli su sa mržnjom prema katolicima, a onda su omrzli sve pravoslavne! Mržnja degeneriše. Ona je progresivna bolest.

 

Završna razmatranja

 

Ima jedna stvar oko koje se slažem sa Nikodemom, a to je da je Milutin odgovoran za potop Valjeva i okoline 2014! Tako on piše: „Katastofalne poplave 2014. g., koje su najviše pogodile Valjevsku eparhiju, bile su opomena i izliv gneva Božijeg… Zato ćete, ako se javno ne pokajete, biti osuđeni od strane Gospoda Isusa Hrista, jer niste ništa učinili da Njegovu Nevestu, Valjevsku Gračanicu, za koju je On prolio Svoju bogočovečansku krv, zaštitite od silovatelja, silovanja i pogrebenja“. Amfilohije je rekao da je ovo bila Božija kazna zbog gej parade, a Nikodemo zbog ekumenizma. Ja sam pak rekao da je Milutin pre toga napravio litiju za kišu, što je istina, ali da su se premolili pa zato potop. Jasno je da je ovo moje bilo šala, jer nisam tumač znakova kao ovi upućeni.

Odavde sada sledi moja argumentacija, koja je kao vodenički kamen i za artemite: Zašto 2014 nisi napustio SPC?

Ovi se sve sete post festum, odnosno, pale se na gurku. Treba da prođu godine da bi razumeli da su Patrijarh i Sabor SPC jeretici! Da Duh Sveti ima smisla za humor, ostvarilo se i na Nikodemovom slučaju, jer ga sude reči koje je napisao: „Raskoli, osim borbe protiv jeresi, nastaju i zbog netrpljenja kanonske neprevde, koje za osnovu imaju povređenu sujetu raskolnika. Pritom, oni se pri trpljenju kanonske nepravde uzdaju u svoje snage, a kada bivaju preopterećeni novim nepravdama, oni sve odbacuju, odlaze van Crkve i naknadno traže kanonsko opravdanje za svoj postupak… Koliko je veliko delo razobličavanje i osuđivanje jeresi, toliko je, možda i veće, delo umirenja raskola“.[4]

Da sam Nikodemo, kao i artemiti, naknadno traži opravdanje, govori hronologija događaja:

Nik: A. a) Patrijarh Srbski G. Irinej je 12. 09. 2010. g. u Beču učestvovao na papističkoj misi.

b) Patrijarh Srbski G. Irinej je 30. 09. 2010. g. agenciji Tanjug izjavio da je ekumenista.

v) Patrijarh Srbski G. Irinej je 08. 12. 2010. g. u beogradskoj sinagogi za jevrejski praznik Hanuku palio menoru.

Ava: Zašto tada nisi napustio SPC?

Dakle, ako su sada ovo validni argumenti za otpadanje od SPC, zašto ti tada nisu pali na pamet?

Nikodemo, naknadno tražeći kanonsko opravdanje za svoj postupak, veli: „Jeres ekumenizma je osuđena 1983. g. na SASaboru RZPC i 1998. g. na SASaboru Gruzijske PC, kao i od strane mnogih Svetih Otaca: Sv. Justina Srbskog, Sv. Serafima Soboljeva, Sv. Pajsija Svetogorca, Sv. Gavrila Gruzijskog i mnogih drugih. Osim toga, Patrijarh podleže osudi 64., 70. i 71. pravila Svetih Apostola, kao i mnogih drugih sveštenih kanona“.

Ava: Zašto si ostao u SPC posle ovih saborskih osuda? Trebalo ti je 35 godina da shvatiš da je ovo bio validni sabor? Pa nije bio validni i prihvaćeni. Važio je samo za RZPC, kako su i sami izjavili, jer su ostali u opštenju sa „ekumenističkom SPC“. RZPC je sada sjedinjena sa Moskvom, koja je takođe „ekumenistička“. Samo duboko poremećena osoba koja se posvađala sa pameću može da pribegne ovakvom argumentu. Takođe, Gruzijska PC je u kanonskom opštenju sa ostalim „ekumenističkim PC“.

Prevelika vlaga u valjevskoj je izgleda nagrizla Nikodemov mozak, pa je zaboravio simpozion Pirejskog, čiji tekst je on sam preveo. Naime, sami Borbaši za neveru stoje iza pozicije ovog skupa, a on je: Sve dok Vaseljenski ili Veliki Sabor ne osudi ekumenizam kao jeres, ne možemo prekidati opštenje sa Episkopstvom.[5] Vrljavi Maksim, poznat kao horepiskop artemita, osudio je Vladu Dimitrijevića i Nikodima za mlakost, da su ni tamo ni amo. Njemu se ne sviđa šta čita u Zaključci bogoslovskog seminara na temu „15.pravilo dvokratnog sabora i prekidanje crkvenog opštenja“: „3. Rečeno svešteno pravilo… dopušta prekid pominjanja klirika od njegovog nadležnog episkopa još i pre njegove saborske osude, samo u slučaju da propoveda javno jeres „koja je od svetog Sabora ili Otaca osuđena“. Ovaj uslov je veoma važan… Zato što nije nadležnost svakog člana Crkve da žigoše i raspoznaje sa sigurnošću jeresi, jer nema odgovarajuće duhovne preduslove…

4. Navedeno svešteno pravilo treba da se tumači u duhu i međuzavisnosti sa dva prethodna, 13. i 14. pravilom, sa kojima sačinjava jedno tematsko jedinstvo… Jedina razlika u odnosu na dva prethodna sveštena pravila se sastoji u tome da, kada je uzrok ograđivanja pad u „osuđenu“ jeres, onda se dopušta ograđivanje još i pre saborskog suđenja paloga jeretičkog episkopa. Odsecanje od tela Crkve se ne dešava na nevidljiv i automatski način, zbog same jeresi, čim, naime, padne jeretik u jeres, već sa određenom saborskom odlukom osude. Ako odsecanje jeretika biva automatski, zbog same jeresi, onda bi bila izlišna njegovo saborska osuda.

5. Oci, pisci 15. sveštenog pravila, nisu odredili obavezno ograđivanje od jeretičkih episkopa. Ovo pravilo ne ozakonjuje obavezu, već prosto daje pravo… Ako bi svešteno pravilo imalo obavezujući karakter, trebalo je da svakako postoji odgovarajući iskaz za sve one, koji nastavljaju da imaju crkveno opštenje sa jeretičkim episkopom pre njegove saborske osude, i da u ovom iskazu postoji predviđena kazna, pošto je u pitanju jedna tako ozbiljna tema, kao što je jeres. Osim toga, da je Crkva smatrala za obavezu klirika da se odmah odvoje od episkopa, koji je pao u jeres, ona bi propisala naročite, veoma stroge, kanone na temelju ovog pitanja. Ne bi bilo dovoljno da govori u vezi ovog pitanja kao u zagradi, tj. ne bi bilo dovoljno da prosto umetne jedan izuzetak u sveštena pravila, koja su ustanovljivana radi sprečavanja i kažnjavanja raskola.

6. U suprotstavljanju jeresima opredeljujuća i odlučujuća je pomoć Svetih Otaca…

7. Sigurni rukovoditelji crkvenog tela u njegovo stajanje protiv savremene svejeresi ekumenizma jesu noviji prosvetljeni Prepodobni Oci, kao Prep. Justin Popović, Sv. Starac Pajsije Svetogorac… i drugi, koji su žigosali ekumenizam, ali se nisu ograđivali od njihovih mesnih episkopa, utvrđujući istovremeno potrebu saborske osude ove jeresi, kao i onih koji je pokreću…

8. Činjenica da u savremenoj svejeresi ekumenizma postoje elementi starijih jeresi, saborski osuđenih od Crkve, ne opovrgavaju potrebu njene savremene saborske osude, saglasno duhu i preporuci Prep. Justina Popovića. Ka ovom cilju su klir i verni narod Božiji dužni da okreću svoje borbene pokušaje i da dejstvuju snažnijom antijeretičkom borbom, dok se naša jerarhija, primorana od klira i narode, ne pozabavi ovom svejeresi, osudi je saborski, imenuje njene sledbenike i pozove ih na pokajanje.“

 pqxVkbJ.jpg

Prema tome, sasvim je jasno da Nikodimovi argumenti ne stoje, nego da sam naknadno traži kanonsko opravdanje za svoj postupak. Šta je uzrok njegovoj otpadiji? Možda se Vladika Milutin probudio zbog raznih pritisaka i pripretio Nikovimu? Moguće. Verujem da nisam samo ja pisao protokolarna pisma Episkopima. Takođe su počeli da kruže glasovi o „dogmatu“ Ravne zemlje i slično. Ja nisam lično pisao Milutinu jer se nikad nismo upoznali.

Druga mogućnost je mitritis. Da su artemiti obećali vladičanstvo Nikodimu. U njegovom odricanju od SPC nalazimo sve artemitske argumente, za koje je i ranije znao, ali je sada najednom postao senzibilan na njih, kao i više udvaračkih izraza, a najači je gde Vladiku Teodosija naziva oceubicom.

Nikodim nema ekonomskih osnova kao artemiti i moraće da im se udvara. Moguće je da će artemiti samo tražiti da se odrekne „dogmata“ Ravne zemlje, jer oni to ne ispovedaju. Mada mogu i da zažmure na jedno oko, jer su viši ciljevi u pitanju. Ovo je interesna grupa. Savez bi napravili i sa crnim đavolom.


[2] https://istinoljublje.wordpress.com/%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D1%99%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%99%D0%B0-%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF-%D0%B2%D0%B0%D1%99%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8/.

[3] http://xn–80aaaahbp6awwhfaeihkk0i.xnc1avg.xn–90a3ac/index.php/ctenie/verasvetih/1012-nikodimbogosavljevicsusretkirilaipape

[5] http://borbazaveru.info/content/view/10813/1/

Zoran Đurović, Pouke

Podelite:

5 Komentari

 1. izgleda da je ovaj Nikodim odlično upućen u teze tetrahedronalne hiperdimenzionalne fizike…..
  hoću reći da te njihove tvrdnje kako je zemnja ravna nisu bez geometrijsko,matematički postulata…..
  naravno zemlja gledano iz svemirskog prostora kao i svi drugi objekti zauzima kružno obličje ali pre nego je postala savršena lopta u stvari je bila oblak gasa raspoređen u manje više tetrahedronsku pramordijalnu rešetku…..
  a tetrahedron nije lopta složićete se već prvo trodimenzionalno geometrijsko telo pre oblikovanja savršene lopte…..
  naravno mnogi i ne znaju da tetrahedronalna hiperdimenzionalna fizika tretira sve objekte pa i zvezde kao šuplje objekte bez jezgra….
  postoji samo taj spoljašnji kružni omotač koji bez rotacije bi se rasplinuo u dvodimenzionalnu ravninu..
  dakle rotacija je ta koja skriva istinu a ovi gore popovi teološki pokušavaju objasniti nama neke nove teze iz oblasti čiste sajentologije i gotovo naučne fantastike..
  da je ovaj gore tupav nebi tako lako postao doktor nauka..
  ne trabunja on bez veze već je dobro potkovan i znanjima izvan božjeg posla zajebavanja ljudi na zemlji..

 2. može se reći da Nikodimove teze zaustavljaju rotaciju zemlje,zaustavljaju vreme i kao kroz prizmu gledaju u istoriju kosmičkog univerzuma koji je bio oblak ravan,širok i bez oblika…..
  pogled u postanje pre postanja..
  pre božjeg rotacionog prsta koji je pokrenuo stvari sa mrtve tačke u multidimenzionalni spinovani svet….
  a spin je magija,trik materije na nižem stepenu svesti….
  ona jeste uzrok svemu ali nije posledica ničega..

 3. ,,Proklet čovek koji se u čoveka uzda.,,Svi mi imamo taj problem kada zaboravimo Gospoda i pouzdano se u sebe ili slične.

 4. Možete vi Nikimo da pljunete pod prozor…prodani botovi katolički i jeretički.
  Ovaj tekst i njegov autor su čista glupost ..kao i časopis “Vidovdan”…verne sluge avav diktatora .

 5. Zorana Đuroviću! Tvoje razbacivanje latinskim doskočicama nikoga nije zadivilo, kao što ni pogrdni izrazi ” artemiti”, ” vrljavi” i sl. neće dotaći smirene i čestite monahe nepravedno proteranog vladike Artemija.
  Tvoj fb profil vrvi od skaradnih reči nedostojnog za prostog mirjanina.
  Možeš ti iz Rima da bljuješ i rigaš.
  Gospod da ti zapreti!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here