Зоран Ђуровић: Степинац као Flying Dutchman

Поделите:

Алојзије Степинац, загребачки надбискуп и кардинал и блажени у Католичкој цркви, Солунски добровољац и носилац Краљевског ордена Карађорђеве звезде… Да ли је и Летећи Холанђанин (Flying Dutchman), који се на крају сукобио и са Сребрним Летачeм (Silver Surfer)?

Но, за разлику од узбудљивог сукоба Холандеза са Летачем, Заједничко саопштење Мешовите комисије [1] мора по природи ствари да буде досадно, бледо, лајт… Потом имамо Митрополит Порфирије и епископ Иринеј: Истина је да СПЦ није признала Степинца за мученика [2], где се почиње са одговарањем дисфатистима, онима који веле да је српска страна поражена у овом дијалогу, док је камену плочу на ту тезу положио Епископ бачки др Иринеј: Шок на крају рада Комисије „Вечерње новости” – озбиљан лист или фабрика лажи?! [3] На српској страни имамо и изванредан интервју са Жељком Ињцeм [4], а једнако добар интервју имамо на хрватској страни са Драгом Пилселом. [5]

Ја сам сам одавно писао на ове теме, Стање ствари и (римо)католици [6], тако да немам намере да понављам ствари из свих референци које наведох, али ни да их сажимам. Вредан ће узети да их погледа, а многи од вас су их већ погледали. Задржаћу се у две речи само на „никаквом“ закључку комисије и чињеници да нисмо дошли до жељених докумената.

Блед закључак је нужна форма у оваквим дипломатским пословима. Нисмо у време саборских осуда „триклетих јереси“, него у сесијама које чине мешовите комисије. Екстремисти са једне и друге стране неће бити никад задовољни све док не виде просуту утробу непријатеља на арени и плач њихових жена и деце…

Ово је други филм. Буловић, као и Ињац су приметили да ће екстремисти бити незадовољни. Бачки позива да се виде реакције хрватских медија. Није их дао, а Глас Концила јуначки ћути и пацовски помиње како је Степинац спасавао Немце. Међутим, ја ћу поменути неке од реакција из плебса [7], а правописно нећу интервенисати:

– Антун Матеш: Ни врит ни мимо!

– Дамир Молнар: Овај процес је зорно доказа невироватну хипокризију и мржњу СПЦ према Хрватима. Док они проглашавају светим доказане кољаче Хрвата и муслимана дословно у исто вриме покушавају свим триковима блатити и оспоравати хрватске светиње…

– Гордана Зеленика: Папа Комунист.

– Владимир Розијан: Ма не, испоставило се само да СПЦ нема ништа, и да је само у служби великосрпске идеологије.

– Мијо Рушковачки: Чекам некакве закључке комисије оно велико НИШТА како и буде кад нама српска православна црква одлучује дали је Степинац свет или не, срамоте и јадни ми.

– Иво Тројановић: Ј*** папу комунисту који тражи мишљење четничког попа Амфилофија.

– Младен Пискач: ти си стварно глуп, тројановић комуњаро.

– Dawn Dawns: Није то никаква великодушност папе Фрање, него још једно велико понижавање и разапињање нашег свеца. Што уопће којекакви Амфилохије и Порфирије имају с католичким блаженицима и свецима!?

– Бариша Шимић: папина лакрдија.

– Андреја Мерсели: И,закључак је ?????????

– Раде Ђурић: Да је узалуд изгубљено вријеме. Не можеш ништа доказати ономе који је унапријед изабрао лаж.

– Иван Рускин: Тресла се брда – Родио се миш.

– Петар Бумба: Нема никаквог испричавања за ово учињено зло нама Хрватској нацији и нашој католичкој вјери. Било је у повјести папа свакаквих будала али овакве будале као овога није сигурно било. Понизијо је нас као нацију и нашу вјеру с четницима кољачима то се никад није догодило у свијету да друга вјера одређује некој дали ће некога проглсити сетцем. Али не треба баш толико кривити папу колико наше КАРДИНАЛЕ И БИСКУПЕ КОЈИ СУ ДОЗВОЛИЛИ ДА ЧЕТНИЧКИ КОЉАЧ НИКОЛИЋ ОДЕ У ВАТИКАН И ОТВОРЕНО ПРОПЋИ ПАПИ КАКО СУ ХРВАТИ У РАТУ ПОУБИЈАЛИ МИЛИЈУН СРБА ДА БАР ЈЕСУ. МОРАМ РЕЋИ ЧАСТ ПОЈЕДИНИМ БИСКУПИМА И СВЕЋЕНИЦИМА КОЈИ НИСУ БИЛИ ЗА ОВУ КОМИСИЈУ. АЛИ ОДВРАТНИ ПАПА БОЗАНИЋ, ПЕРИЋ СУ ОДГОВОРНИ ЗА ОВУ БРУКУ.

– Весна Јовичић: Луди ватикански црвени поп Фрањо уз помоћ брадатих сподоба, караконџула из тзв. СПЦ, која с црквом и Богом нема везе, терористичка организација у служби великосрбског монархофасизма и светосавља, по трећи пут суди светом Алојзију Степинцу ! Срам га било, наш Папа он НИЈЕ, неће још дуго главињати беспућима заблуде, а чиста истина и светост му блиста непобијеђена, свим мјешовитим комисијама успркос. Стат ће пред лице Божје,а онда ће њему бити суђено !!!!!!!

– Зоран Ковачевић: Још један изузетно оправдан разлог да се СПЦ укине и забрани рад у Хрватској, јер као таква не постоји нигдје у свијету осим у Хрватској у којој под никаквим увјетима не би смјела постојати ! С тиме да њихове попове не треба поубијати као што је та ђубрад направила са хрватским православним поповима, него је довољно да их се истјера из Хрватске.

– Томислав Шолетић: Зар је нетко промислио да ће Срби постати нормалан народ ? Можда у неком другом вијеку.

Ergo, нека срБски бојовници узму и прочитају ове надахнуте редове и онда крену да пљују по нашој комисији! Сличне неурачунљиве коментаре можемо прочитати и у нашијенаца…

Поводом друге тачке, могу рећи да су наши заиста имали опструкцију што се тиче докумената. Ја сам сам имао јако лоше искуство кад сам покушао да дођем до неког материјала. Требало је да буде доступан, али је тадашњи директор у Монтеверђину све ставио под кључ. То је неки очајнички покушај да се ствар заврши, а после да се документа објаве. Но, Ватикан више не спаљује документа. То је добра вест. Не зна се никада када ће шта требати. Зато ће Степинац још увек лебдети.

Проблем наше комисије је још био и у опструкцији са наше стране, јер су титоистички кадрови у ДБ још увек живи, а њима иде у прилог да се Степинац прогласи за свеца да би се тако нанео тежак ударац екуменском дијалогу.

Ти репови би хтели Степинца за свеца не зато што би он био светац него зато што знају да после тога тешко да би се о икаквом екуменизму могло разговарати. Наравно да нико из српске делегације није радио у том смеру, али су били опструирани. И у таквој ситуацији ово можемо видети као велики резултат, а папа Франциско ни најмање није наивна особа. Њега као дар од Господа није добила само Католичка Црква, него и Православна.

Као интелектуалац велим да ствар опште канонизације Степинца треба одложити до даљњег, када се буду могле отклонити све сумње са његовог лика и дела, а оне су првенствено садржане у питању да ли је могао урадити много више, а не у питању да ли је он својеручно чинио злочине, јер је то ван сваке памети. Као пријатељ католика, и човек који се неким католичким свецима препоручујем у молитвама, и сликам њихове иконе, морам да признам да ту светост код њега не видим и немам никаквог осећаја.Знам да ће ове моје речи растужити неке од моје браће католика; светац ми је блажени Грација из Котора, и са њиме сам се заједно осведочио у неким чудима, а овде тај дар не видим.

yCr83FN.jpg

 

О. Зоран Ђуровић

Рим, 19.07.2017


Поделите:

2 Коментари

 1. ES WIRD BEKANNT GEGEBEN!!! – „SS“
  SPREMNI ZA DOM!!! – „U“

  Подсећање…

  СРБСКИ ФБ РЕПОРТЕР
  ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ… Василије од Семберије
  Posted by fbr / In MAIL – RSS FEED, Василије од Семберије,
  ИЗДВАЈАМО, Миодраг Новаковић, поезија / October 6, 2013
  ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ
  ******
  ДРАГИ МОЈИ СРПСКИ ОСНОВЦИ,
  ЗНАТЕ ЛИ ГДЕ СУ ПРЕБИЛОВЦИ,
  И ЈЕЗИВЕ ЈАМЕ ХЕРЦЕГОВАЧКЕ
  У КОЈЕ СУ СРБЕ БАЦАЛИ НА ГЛАВАЧКЕ.
  ОДВАЈАЛИ БЕБЕ ОД СИСЕ
  И СА МАЈКАМА БАЦАЛИ У АМБИСЕ.
  ДРАГИ МОЈИ СРПСКИ ОСНОВЦИ,
  СРЕДЊОШКОЛЦИ И ПОСТДИПЛОМЦИ,
  ЗНАТЕ ЛИ СРБИЈА НЕСРЕТНИЦА,
  КОЛИКО ЈЕ ИМАЛА СРЕБРЕНИЦА,
  ЗНАТЕ ЛИ НАЦИЈУ ВИШЕ КЛАНУ,
  НА ОВОМ КРВАВОМ БАЛКАНУ.
  УПАМТИТЕ ГРАДИШКЕ,ЈАСЕНОВЦЕ
  ЈАЈИНЦЕ И САЈМИШТА,
  УПАМТИТЕ СРПСКА ГУБИЛИШТА,
  АКО ЗАБОРАВИТЕ,
  КАО ДА НИЈЕ БИЛО НИШТА.
  И РАШИРЕНИХ РУКУ НА СВОЈИМ ВРАТИМА,
  ПОЛЕТИЋЕТЕ У ЗАГРЉАЈ СВОЈИМ ЏЕЛАТИМА.

  А ОНИ ЋЕ КАМЕ ИЗВУЋИ ИЗ ПОТАЈЕ,
  И НАШ ЋЕ ПОКОЉ ДА ТРАЈЕ И ТРАЈЕ.
  И СВАКА НОВА ПОКОЛЕЊА,
  КЛАЋЕ НАС ДО ИСТРЕБЉЕЊА.
  ********
  ПЕСНИК,,ВАСИЛИЈЕ ОД СЕМБЕРИЈЕ”

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here