Zoran Đurović: Stepinac kao Flying Dutchman

Podelite:

Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup i kardinal i blaženi u Katoličkoj crkvi, Solunski dobrovoljac i nosilac Kraljevskog ordena Karađorđeve zvezde… Da li je i Leteći Holanđanin (Flying Dutchman), koji se na kraju sukobio i sa Srebrnim Letačem (Silver Surfer)?

No, za razliku od uzbudljivog sukoba Holandeza sa Letačem, Zajedničko saopštenje Mešovite komisije [1] mora po prirodi stvari da bude dosadno, bledo, lajt… Potom imamo Mitropolit Porfirije i episkop Irinej: Istina je da SPC nije priznala Stepinca za mučenika [2], gde se počinje sa odgovaranjem disfatistima, onima koji vele da je srpska strana poražena u ovom dijalogu, dok je kamenu ploču na tu tezu položio Episkop bački dr Irinej: Šok na kraju rada Komisije „Večernje novosti” – ozbiljan list ili fabrika laži?! [3] Na srpskoj strani imamo i izvanredan intervju sa Željkom Injcem [4], a jednako dobar intervju imamo na hrvatskoj strani sa Dragom Pilselom. [5]

Ja sam sam odavno pisao na ove teme, Stanje stvari i (rimo)katolici [6], tako da nemam namere da ponavljam stvari iz svih referenci koje navedoh, ali ni da ih sažimam. Vredan će uzeti da ih pogleda, a mnogi od vas su ih već pogledali. Zadržaću se u dve reči samo na „nikakvom“ zaključku komisije i činjenici da nismo došli do željenih dokumenata.

Bled zaključak je nužna forma u ovakvim diplomatskim poslovima. Nismo u vreme saborskih osuda „trikletih jeresi“, nego u sesijama koje čine mešovite komisije. Ekstremisti sa jedne i druge strane neće biti nikad zadovoljni sve dok ne vide prosutu utrobu neprijatelja na areni i plač njihovih žena i dece…

Ovo je drugi film. Bulović, kao i Injac su primetili da će ekstremisti biti nezadovoljni. Bački poziva da se vide reakcije hrvatskih medija. Nije ih dao, a Glas Koncila junački ćuti i pacovski pominje kako je Stepinac spasavao Nemce. Međutim, ja ću pomenuti neke od reakcija iz plebsa [7], a pravopisno neću intervenisati:

– Antun Mateš: Ni vrit ni mimo!

– Damir Molnar: Ovaj proces je zorno dokaza nevirovatnu hipokriziju i mržnju SPC prema Hrvatima. Dok oni proglašavaju svetim dokazane koljače Hrvata i muslimana doslovno u isto vrime pokušavaju svim trikovima blatiti i osporavati hrvatske svetinje…

– Gordana Zelenika: Papa Komunist.

– Vladimir Rozijan: Ma ne, ispostavilo se samo da SPC nema ništa, i da je samo u službi velikosrpske ideologije.

– Mijo Ruškovački: Čekam nekakve zaključke komisije ono veliko NIŠTA kako i bude kad nama srpska pravoslavna crkva odlučuje dali je Stepinac svet ili ne, sramote i jadni mi.

– Ivo Trojanović: J*** papu komunistu koji traži mišljenje četničkog popa Amfilofija.

– Mladen Piskač: ti si stvarno glup, trojanović komunjaro.

– Dawn Dawns: Nije to nikakva velikodušnost pape Franje, nego još jedno veliko ponižavanje i razapinjanje našeg sveca. Što uopće kojekakvi Amfilohije i Porfirije imaju s katoličkim blaženicima i svecima!?

– Bariša Šimić: papina lakrdija.

– Andreja Merseli: I,zaključak je ?????????

– Rade Đurić: Da je uzalud izgubljeno vrijeme. Ne možeš ništa dokazati onome koji je unaprijed izabrao laž.

– Ivan Ruskin: Tresla se brda – Rodio se miš.

– Petar Bumba: Nema nikakvog ispričavanja za ovo učinjeno zlo nama Hrvatskoj naciji i našoj katoličkoj vjeri. Bilo je u povjesti papa svakakvih budala ali ovakve budale kao ovoga nije sigurno bilo. Ponizijo je nas kao naciju i našu vjeru s četnicima koljačima to se nikad nije dogodilo u svijetu da druga vjera određuje nekoj dali će nekoga proglsiti setcem. Ali ne treba baš toliko kriviti papu koliko naše KARDINALE I BISKUPE KOJI SU DOZVOLILI DA ČETNIČKI KOLJAČ NIKOLIĆ ODE U VATIKAN I OTVORENO PROPĆI PAPI KAKO SU HRVATI U RATU POUBIJALI MILIJUN SRBA DA BAR JESU. MORAM REĆI ČAST POJEDINIM BISKUPIMA I SVEĆENICIMA KOJI NISU BILI ZA OVU KOMISIJU. ALI ODVRATNI PAPA BOZANIĆ, PERIĆ SU ODGOVORNI ZA OVU BRUKU.

– Vesna Jovičić: Ludi vatikanski crveni pop Franjo uz pomoć bradatih spodoba, karakondžula iz tzv. SPC, koja s crkvom i Bogom nema veze, teroristička organizacija u službi velikosrbskog monarhofasizma i svetosavlja, po treći put sudi svetom Alojziju Stepincu ! Sram ga bilo, naš Papa on NIJE, neće još dugo glavinjati bespućima zablude, a čista istina i svetost mu blista nepobijeđena, svim mješovitim komisijama usprkos. Stat će pred lice Božje,a onda će njemu biti suđeno !!!!!!!

– Zoran Kovačević: Još jedan izuzetno opravdan razlog da se SPC ukine i zabrani rad u Hrvatskoj, jer kao takva ne postoji nigdje u svijetu osim u Hrvatskoj u kojoj pod nikakvim uvjetima ne bi smjela postojati ! S time da njihove popove ne treba poubijati kao što je ta đubrad napravila sa hrvatskim pravoslavnim popovima, nego je dovoljno da ih se istjera iz Hrvatske.

– Tomislav Šoletić: Zar je netko promislio da će Srbi postati normalan narod ? Možda u nekom drugom vijeku.

Ergo, neka srBski bojovnici uzmu i pročitaju ove nadahnute redove i onda krenu da pljuju po našoj komisiji! Slične neuračunljive komentare možemo pročitati i u našijenaca…

Povodom druge tačke, mogu reći da su naši zaista imali opstrukciju što se tiče dokumenata. Ja sam sam imao jako loše iskustvo kad sam pokušao da dođem do nekog materijala. Trebalo je da bude dostupan, ali je tadašnji direktor u Monteverđinu sve stavio pod ključ. To je neki očajnički pokušaj da se stvar završi, a posle da se dokumenta objave. No, Vatikan više ne spaljuje dokumenta. To je dobra vest. Ne zna se nikada kada će šta trebati. Zato će Stepinac još uvek lebdeti.

Problem naše komisije je još bio i u opstrukciji sa naše strane, jer su titoistički kadrovi u DB još uvek živi, a njima ide u prilog da se Stepinac proglasi za sveca da bi se tako naneo težak udarac ekumenskom dijalogu.

Ti repovi bi hteli Stepinca za sveca ne zato što bi on bio svetac nego zato što znaju da posle toga teško da bi se o ikakvom ekumenizmu moglo razgovarati. Naravno da niko iz srpske delegacije nije radio u tom smeru, ali su bili opstruirani. I u takvoj situaciji ovo možemo videti kao veliki rezultat, a papa Francisko ni najmanje nije naivna osoba. Njega kao dar od Gospoda nije dobila samo Katolička Crkva, nego i Pravoslavna.

Kao intelektualac velim da stvar opšte kanonizacije Stepinca treba odložiti do daljnjeg, kada se budu mogle otkloniti sve sumnje sa njegovog lika i dela, a one su prvenstveno sadržane u pitanju da li je mogao uraditi mnogo više, a ne u pitanju da li je on svojeručno činio zločine, jer je to van svake pameti. Kao prijatelj katolika, i čovek koji se nekim katoličkim svecima preporučujem u molitvama, i slikam njihove ikone, moram da priznam da tu svetost kod njega ne vidim i nemam nikakvog osećaja.Znam da će ove moje reči rastužiti neke od moje braće katolika; svetac mi je blaženi Gracija iz Kotora, i sa njime sam se zajedno osvedočio u nekim čudima, a ovde taj dar ne vidim.

yCr83FN.jpg

 

O. Zoran Đurović

Rim, 19.07.2017


Podelite:

2 Komentari

 1. ES WIRD BEKANNT GEGEBEN!!! – „SS“
  SPREMNI ZA DOM!!! – „U“

  Podsećanje…

  SRBSKI FB REPORTER
  DA SE NE ZABORAVI… Vasilije od Semberije
  Posted by fbr / In MAIL – RSS FEED, Vasilije od Semberije,
  IZDVAJAMO, Miodrag Novaković, poezija / October 6, 2013
  DA SE NE ZABORAVI
  ******
  DRAGI MOJI SRPSKI OSNOVCI,
  ZNATE LI GDE SU PREBILOVCI,
  I JEZIVE JAME HERCEGOVAČKE
  U KOJE SU SRBE BACALI NA GLAVAČKE.
  ODVAJALI BEBE OD SISE
  I SA MAJKAMA BACALI U AMBISE.
  DRAGI MOJI SRPSKI OSNOVCI,
  SREDNJOŠKOLCI I POSTDIPLOMCI,
  ZNATE LI SRBIJA NESRETNICA,
  KOLIKO JE IMALA SREBRENICA,
  ZNATE LI NACIJU VIŠE KLANU,
  NA OVOM KRVAVOM BALKANU.
  UPAMTITE GRADIŠKE,JASENOVCE
  JAJINCE I SAJMIŠTA,
  UPAMTITE SRPSKA GUBILIŠTA,
  AKO ZABORAVITE,
  KAO DA NIJE BILO NIŠTA.
  I RAŠIRENIH RUKU NA SVOJIM VRATIMA,
  POLETIĆETE U ZAGRLJAJ SVOJIM DŽELATIMA.

  A ONI ĆE KAME IZVUĆI IZ POTAJE,
  I NAŠ ĆE POKOLJ DA TRAJE I TRAJE.
  I SVAKA NOVA POKOLENJA,
  KLAĆE NAS DO ISTREBLJENJA.
  ********
  PESNIK,,VASILIJE OD SEMBERIJE”

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here