Зорана и Јадранка лете из владе?!

Поделите:

Извори Српског телеграфа наводе да Зорана Михајловић и Јадранка Јоксимовић неће сачувати функције након реконструкције Владе

Одлука је донета: Зорана Михајловић и Јадранка Јоксимовић мораће да напусте министарске функције у Влади Србије. Како сазнаје Српски телеграф, председник Александар Вучић је пресекао и у договору са врхом странке преломио да две министарке након реконструкције више не буду део Владиног кабинета.

Кап која је прелила чашу била су прошлонедељна збивања на седници Владе када су две министарке искористиле полемику Ненада Поповића и Ане Брнабић о хрватској сликовници за децу која се бави одгајањем деце у геј-породицама да пред свима нападну премијерку.

ПОРАСЛЕ ТЕНЗИЈЕ
Саговорник близак Влади Србије и добро упућен у збивања у Немањиној 11 објашњава да би реконструкција требало да уследи током јуна или у првој половини јула.

— Није велика тајна да су Зорана и Јадранка од почетка биле против Ане Брнабић као премијерке. Од старта се не слажу са Вучићевим избором, поткопавају је и користе сваку прилику, па и ову најбаналнију, да наруше њен ауторитет – наводи извор.

Према премијеркином признању у медијима током викенда, петак јој је био један од најтежих дана откако је ушла у Владу, али је на крају ипак одлучила да остане на њеном челу уз поштовање начела да министри убудуће морају да функционишу као тим.

На питање да прокоментаришу информације да им се спремају смене Михајловићева и Јоксимовићева јуче нису одговориле.

Реконструкција Владе, иначе, била је у протеклом периоду неколико пута најављивана, међутим, прича о томе одложена је због напетости на КиМ и хапшења Марка Ђурића.

Аналитичар Дејан Вук Станковић оцењује да би чистка у Влади била добар потез.

— Највероватније, готово извесно, одлазак Зоране и Јадранке смирио би појачане негативне емоције на релацији између министара и премијерке. Концепцијски, Влада Србије наставила би да ради у истом политичком правцу – истиче Станковић.

ЈАВНА ПОДРШКА
С друге стране, директор агенције Фактор плус Владимир Пејић уверен је да Вучић неће дозволити да се прљав веш износи у медијима.

— Догодио се сукоб Поповића и премијерке и уопште ми није јасно како су њих две избиле у први план. Сигурно да постоје несугласице у Влади, али ће и Вучић и премијерка утицати на то да Влада буде јединствена и стабилна јер се то одражава на целу државу. Осим Михајловићеве и Јоксимовићеве, није ни Ивица Дачић ту чист, заправо, много је њих у Влади којима се Брнабићева не свиђа као решење, али то је лицемерно јер с једне стране подржавају Вучића, док с друге не подржавају његов избор – закључује Пејић.

О атмосфери у Влади јуче је говорио и председник Вучић, који је поручио да премијерка има његову пуну подршку.

— Ана Брнабић има моју подршку као председника Србије и као председника најснажније политичке странке у Србији – подвукао је шеф државе.

СУКОБИ НА РЕЛАЦИЈИ МИХАЈЛОВИЋЕВА-БРНАБИЋЕВА
— Министарка путем медија поручила премијерки да су транскрипт интервјуа агенцији Блумберг који је касније дат руском амбасадору морали прво да добију чланови Владе.

— Михајловићева колутала очима током говора премијерке на представљању Дуинг бизнис листе јер је ова заслуге за напредак Србије приписала НАЛЕД-у.

— Различите ставове испољиле су и крајем септембра 2017, када се у јавности расправљало о томе како је Вулин купио стан.

— О реконструкцији одлучују Вучић и СНС, а не Брнабићева, поручила је Михајловићева након што је премијерка говорила о реконструкцији.

ТЕНЗИЈЕ НА РЕЛАЦИЈИ ЈОКСИМОВИЋЕВА-БРНАБИЋЕВА
— Након изјаве премијерке да је свеједно колико ће Србија отворити поглавља, министарка је оштро реаговала наводећи да је такав став некога ко води државу неприхватљив.

— По питању наговештаја реконструкције министарка је рекла да је мандат добила од странке којој припада те да, ако изостану резултати у више области, треба сви да сносе одговорност, па и сама премијерка.

Извор Српски телеграф/Говори Србија

Поделите:

3 Коментари

 1. — Ана Брнабић има моју подршку као председника Србије и као
  председника најснажније политичке странке у Србији – подвукао
  је шеф државе.”

  Дакле, председник Србије подржава премијерку по питњу теорије о
  ”ДВЕ МАМЕ” и ”ДВЕ ТАТЕ”, у пракси на силу наметане, противно
  важећем Уставу Србије ?!

  Драган Славнић

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here