Žrtve “Oluje” nezaboravljene (video)

Podelite:

Niz skupova povodom 22 godine od progona Srba iz Hrvatske. Obeležavanje Dana sećanja u Novom Sadu

SRBIJA i Republika Srpska prisetiće se danas progona srpskog naroda iz Hrvatske u avgustu 1995. Na dan kada su pre tačno 22 godine pristigle prve kolone Krajišnika, u novosadskom neselju Veternik biće održana državna manifestacija obeležavanja Dana sećanja na stradale i prognane Srbe.

Pomen žrtvama “Oluje”, koji će služiti patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima, biće održan u 20 časova na terenu FK Veternik, a obeležavanju Dana sećanja prisustvovaće predsednici Srbije i RS Aleksandar Vučić i Milorad Dodik. Komemorativnoj ceremoniji prethodiće sastanak šefa države s predstavnicima Srba iz regiona.

Sastanku će pored predsednika Vučića i Dodika prisustvovati patrijarh Irinej, predsednica Vlade Ana Brnabić, pokrajinski premijer Igor Mirović, ministri…

– Dan sećanja se obeležava u Novom Sadu, jer je to grad koji je primio veliki broj prognanika iz Krajine koji su se tu trajno naselili. Naselje Veternik tako je postalo simbol stradanja srpskog naroda u Hrvatskoj, ali i njegovog novog početka u Srbiji – kažu u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja koje je organizator Dana sećanja.

Pomen žrtvama hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja” održaće se, po dugogodišnjoj tradiciji, sutra u Crkvi Svetog Marka u Beogradu kao i u drugim gradovima Srbije. Parastosi će biti služeni širom Republike Srpske, a Mitropolija crnogorsko-primorska sa srpskim udruženjima osmislila je prigodan program u više gradova Crne Gore.

Kako se precizira u saopštenju Komesarijata za izbeglice i migracije – tokom “Oluje” je iz svojih domova proterano više od 200.000 krajiških Srba, a život je izgubilo, ili se vodi kao nestalo, više od 2.000 ljudi.

RUŽIĆ U KRAJINI
MINISTAR državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić objavio je na svom tviter nalogu fotografije iz posete Srbima u Hrvatskoj, gde ponovo boravi na godišnjicu hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja”. Napisao je: “Sveti Ilija, Gračac, Velika Popina, Kninska tvrđava, Srb… moraju postati naša svratišta, a ne stratišta. Uvek razum, nikada zaborav”.

– Povratak Srba u Krajinu je sporadičan, a Hrvatska čini sve da se on nikad i ne desi, neprestano stvarajući tenzije i raspirujući nacionalizam – navode u Komesarijatu.

Ideja državnog obeležavanja godišnjice “Oluje” je sećanje na akciju hrvatske vojske i policije, uz prećutnu saglasnost međunarodne zajednice, kada je za svega nekoliko dana sa svojih ognjišta proterano više od četvrt miliona ljudi. Na taj način gotovo potpuno etnički su očišćene severna Dalmacija, Lika, Banija i Kordun.

BEZ PRESUDA ZA ZLOČINE

OD završtka rata u Hrvatskoj prošle su 22 godine, ali nema spremnosti da se kazne oni koji su činili zločine protiv Srba – podsećaju u Koaliciji udruženja izbeglica.

– Iako se Hrvatska obavezala ugovorom o pristupanju EU novembra 2011. da će procesuirati sve ratne zločine punih pet godina na tom planu se nije desilo ništa – navodi Miodrag Linta.

Novosti

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here