Жртве “Олује” заборављене и у Хрватској и у Србији

Поделите:

Према подацима невладиних организација, 677 људи је убијено након акције „Олуја“

Намера председнице Хрватске Kолинде Грабар Kитаровић да на 23. годишњицу од завршетка војно-полицијске акције „Олуја“ одликује хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача је лоша и неће допринети помирењу у региону, рекао је Немања Стјепановић, истаживач Фонда за хуманитарно право (ФХП), на јавном часу о акцији „Олуја“, који је одржан у понедељак у просторијама Фонда.

„То што ми имамо ту Жалбену пресуду Хашког трибунала и даље не значи да у тој операцији коју су предводили генерали Готовина и Маркач нису почињени бројни злочини над цивилима. Због тога, без обзира на ту пресуду, мислим да је лоша одлука да генерали буду одликовани и да она неће допринети приближавању ставова шта се у ’Олуји’ дешавало и да ће још мање допринети да чињенице изађу на видело“, рекао је Немања Стјепановић, у осврту на другостепену пресуду Хашког трибунала из новембра 2012. године, којом су генерали хрватске војске Анте Готовина и Младен Маркач ослобођени оптужби за ратне злочине над цивилима у августу 1995. године.

демостат

Поделите:

5 Коментари

 1. Срамотно је оптуживати, а сам износити лажне и дрско умањене податке о српском страдању у новој држави Хрватској. Узимање података о страдалима, а без навођења извора још је већа неправда. Наводити број од ТРЕЋИНЕ жртава као релевантан податак, само је по себи злочин.

  Подаци са поименичним списком имена презимена и релевантних идентификационих података постоје, а Документационо информативни центар Веритас их је пре више од 10 година поставио и на свој сајт, демографски обрађене http://www.veritas.org.rs/srpske-zrtve-rata-i-poraca-na-podrucju-hrvatske-i-bivse-rsk-1990-1998-godine/zrtve-akcije-oluja-na-srpskoj-strani-2014/ Подаци су међународно верификовани, и признати у поступку пред Међународним судом правде УН, који се на њих и позива. Утолико је ово потписивање под српску несрећу Крајишника и Крајне само срамотно прикупљање политичких поена, а за рачун новохрваске погромашке власти. Има ли у Србији српских установа и организација, или је и Демостат хрватски и ревизионистички?

 2. pa šiptari pred istim tim sudom **Međunarodnim sudom pravde UN** traže da im Srbija naknadi ratom nanesenu materijalnu i nematerijalnu štetu……
  to ti je sud —-ko više plati više dobije
  ko se na njih poziva da mu da pravde bolje da se obesi o prvo krivo drvo na koje naiđe..
  ti samo gledaju koliko dubok budžet ima neka država da korumpirane diplomate zavuku svoj nos što dublje u njega i počiste što se da počistiti..
  Vuk Jeremić je imao neke svoje ljude u tom sudu preko kojih su ga gurali da bude generalni sekretar ali mu se za malo omakla fotelja jerbo su ga pretekli bogati šeici koji su pljunuli veću kintu od Meksikanaca pa ga ljosnuli na izborima u kantu za smeće..

  • Не треба тако грубо измишљати. Шиптари и Шћипније немају основ да се обрате, а ови који су окупирали Косово и Метохију нити су чланови система УН, нити имају основа да се обрате било коме, па ни МСП-у.

   Не улазећи у детаље, мислим да ј боље да с држите онога у шта се разумете, а да озбиљне ствари оставите озбиљним људима. Вама као појединцу нико неће замерити ако се одрекнете постојања у свету, али Србија је држава и не може се водити таквим инфантилним и немуштим понашањем.

   • ma da,ti sigurno znaš šta je infantilno ponašanje pošto si sastavni deo infantilizma,dečijeg pokreta u okviru programa bebironske UNHCR jaslice……
    deliš pampers pelene po vrtićima a za uzvrat kao diplomata UN uzimaš babama države u stečajnu masu propale administracije sa East Rivera hahahahahaha.
    Guteresova bambolina..

 3. srećom šiptari nemaju budžet dovoljno dubok za te guzice iz UN da im podmažu rep pa im nikakva inicijativa ne prolazi…..
  inače da pljunu Guteresovim sekretarima i sekretaricama koji milion više još sutra bi plaćala od bedne plate 20% šiptarima da se obnavljaju škole, pozorišta,jaslice

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here